Zdravé dietní dorty

18.06.2023 | Výživa

Dorty jsou sice chutnou pochoutkou, ale často obsahují spoustu kalorií, které mohou mít negativní vliv na vaše zdraví. Naštěstí je možné si dort vychutnat i bez vysokého počtu kalorií. Nízkokalorické dorty jsou ideálním způsobem, jak uspokojit chuť na sladké a zároveň dodržovat zdravou stravu.

Co obsahují dietní dorty

Nízkokalorické dorty se obvykle vyrábějí z náhražek kaloričtějších ingrediencí. Například místo másla nebo oleje se často používá jablečné pyré nebo jiné ovocné pyré. To pomáhá snížit obsah tuku a kalorií v dortu.  Navíc se často místo bílého cukru používají alternativní sladidla, například med nebo agávový sirup, aby se snížil obsah cukru a kalorií. (1)

Tento druh dortu lze také připravit z celozrnné mouky nebo jiné alternativní mouky, namísto mouky bílé. To pomáhá zvýšit výživové hodnoty těsta a také snížit množství kalorií. Kromě toho nízkokalorické dorty často obsahují hodně zeleniny, například mrkev, cuketu a červenou řepu, a také ovoce, například jablka, banány a pomeranče. (2)

Proč je jíst

Nízkokalorické dorty jsou nejen zdravější než tradiční dorty, ale mohou být také neuvěřitelně chutné.  Lze je připravit v různých příchutích, například banánové, mrkvové, cuketové, a dokonce i čokoládové. Navíc je lze polít nízkokalorickou polevou, například jogurtovou nebo šlehačkovou, aby byly ještě chutnější. (3)

Pokud hledáte lahodný způsob, jak si vychutnat sladkou pochoutku bez pocitu viny, zkuste si připravit třeba odlehčenou variantu vašeho oblíbeného dortu. Několika jednoduchými obměnami vytvoříte lahodný a výživný dort, který můžete jíst s dobrým pocitem. Ať už se snažíte omezit cukr nebo zhubnout, tyto nízkokalorické pochoutky představují lahodnou alternativu k tradičním receptům. (3)

Jaké existují druhy

Jedním z oblíbených typů nízkokalorických dortů je andělský dort. Tento lehký a vzdušný dort se vyrábí převážně z vaječných bílků a bez másla, takže je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí omezit množství tuku. Vyrábí se také z různých nízkokalorických přísad, jako jsou náhražky cukru, nízkokalorické ovocné pyré a šlehačka bez tuku. (4)

Dalším druhem zdravého moučníku je piškotový dort. Piškotové dorty se připravují z bílků, cukru a mouky. Bývají lehčí a vzdušnější než jiné druhy dortů.  Pro další chuť můžete přidat přísady, jako je ovoce nebo náhražky cukru. (3)

Co takhle dát si čokoládový dort? Samozřejmě se sníženým množstvím kalorií. Tyto dorty se připravují z kombinace přísad, jako je kakaový prášek, vaječné bílky a náhražky cukru. Pro extra chuť můžete přidat ingredience, jako jsou hoblinky hořké čokolády, proteinový puding nebo šlehačka bez tuku. A konečně, nízkokalorický mrkvový dort. Místo másla se tento dort připravuje ze surovin, jako je mrkev, jablečné pyré, vaječné bílky a sladidla. O tomto druhu dortu se rozhodně nedá říct, že je vysušený. Spíše je to přesně naopak. Pokud si ale občas rádi pochutnáte na běžných dortech plných másla, cukru, bílé mouky, čokolády a šlehačky, rozhodně nemusíte zoufat. Když to není příliš často, výsledky vám to nezkazí a budete se cítit motivovaní opět cvičit. (3)

Zdroje: (1) www.insanelygoodrecipes.com/ow-calorie-cake-recipes/, (2) www.insanelygoodrecipes.com/ow-calorie-cake-recipes/, (3) Názor autora, (4) www.skinnyfitalicious.com/healthy-angel-food-cake/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat