Pozdní večeři si klidně vychutnejte

Pozdní večeře často u mnoha lidí vyvolává špatné svědomí. Protože se často diskutuje o tom, zda je jídlo po 18. hodině zdravé. Existují teorie, které říkají, že když jíte pozdě, tloustnete. Jaká je skutečně pravda? 

Co může být hezčího, než jít večer na jídlo s přáteli nebo sníst něco dobrého doma. Ale je opravdu zdravé jíst pozdě večer? Mnozí si kladou otázku, co, jak, a především kdy by se mělo večer jíst. Máme pro vás odpovědi.

Je pozdní večeře nezdravá?

To je otázka, kterou si pravidelně klade mnoho lidí. V zásadě však záleží na tom, co jste jedli celý den a kolik energie jste vydali. To znamená, že celkově byste neměli konzumovat více energie, než vydáte, abyste se vyhnuli přibírání na váze. S ohledem na zdraví však často vyvstává otázka, zda má večerní čas vliv na funkce v těle. 

Časový interval mezi večeří a spaním má významný vliv na vznik rakoviny. Čím déle před spaním nejíte, tím nižší je riziko různých druhů rakoviny. Při přerušovaném půstu se ukázalo, že delší pauza mezi jídly urychluje obnovu buněk. To znamená, že zhruba po dvanácti hodinách bez jídla se vadné a staré buňky zlikvidují a vše, co tělo ještě využije, se recykluje. 

Jaká večeře se doporučuje?

Existuje mnoho různých teorií, které buď večer doporučují jen určitá jídla, nebo nedoporučují speciální pokrmy. Těžké jídlo, jako je pizza, těstoviny a podobně, tedy pokrmy s vysokým obsahem sacharidů a tuků, může vést k zažívacím potížím, pokud jdete hned poté spát. Sacharidy jsou prý těžko stravitelné, protože energii nespotřebováváme v režimu spánku. Navíc uvolňování inzulinu po konzumaci sacharidů v noci údajně podporuje hromadění tuku.

Které živiny jsou večer prospěšné a které ne?

Jak již bylo řečeno, těžké sacharidy také v kombinaci s tukem mohou večer ztížit trávení. Hotová jídla a velmi tučná jídla jako je pizza před spaním mohou mít proto nepříznivý vliv na zažívání a vést tak i k problémům s usínáním. Záleží však také na množství. Sacharidy s dlouhým řetězcem, jako je celozrnný chléb se sýrem a čerstvou zeleninou, tvoří dokonale vyváženou a zdravou večeři a neměly by představovat problém s trávením. Důležité je rozhodnout se podle individuálních pocitů. 

Zásadní roli mohou hrát i bílkoviny, zvláště pokud cvičíte večer. Protože protein je dobrý nejen na budování svalů, ale pomáhá i k regeneraci organismu, a to zejména večer. Výsledkem je, že přibližně třetina kalorií v bílkovinách se znovu spálí. Dobrými zdroji bílkovin jsou například luštěniny nebo mléko a mléčné výrobky. 

Proč je večeře důležitá?

Večeře je tak důležitá, protože bez ní se mohou objevit noční záchvaty hladu. Proto je pro mnoho lidí večeře důležitým jídlem, které může zabránit přibírání na váze. Samozřejmě záleží na tom, co, kdy a kolik jíte. Pokud se však budete řídit výše uvedenými radami a zohledníte svůj individuální styl stravování, večerní jídlo neovlivní vaše zdraví ani postavu. Vyvážená kombinace vitamínů, bílkovin a vlákniny konzumovaná jednu, dvě nebo více hodin před spaním zabraňuje chutím a je také zdravá. 

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat