Druhy koření, které vyhlásí válku nadbytečným kilům

Jak zabojovat proti ukládání tuků? S tím pomůže třeba česnek nebo černý pepř. Metabolismus urychlí zase skořice, která není jen do perníku.

Když je jídlo mdlé a nevýrazné, je třeba ho „vytunit“ nějakým ochucovadlem. A přesně od toho jsou tu různé druhy koření. Stačí špetka toho či onoho a rázem je to úplně o něčem jiném! A netýká se to vlastně jen talíře. Vždyť díky koření se dá i zhubnout. Pokud chcete s nadbytečnými kily zatočit i vy, doporučuje se vařit s těmito pomocníky.

Skořice jako startér metabolismu

Že se skořice hodí jen do sladkých dezertů? Ale kdepak. Vhodná je i do masových specialit arabské a asijské kuchyně, které jsou u nás čím dál populárnější. Aromatický prášek s naprosto charakteristickou barvou je známým bojovníkem proti nadváze (1), neboť prokazatelně zrychluje metabolismus, reguluje cholesterol a optimalizuje hladinu cukru v krvi (2). Mimochodem, můžete si z něj udělat i čaj, zkrátka ho zalijte vodou, přidejte kapku citronu a je hotovo. Jaký další zeštíhlující poklad se skrývá ve vaší kuchyni?

S česnekem se nešetří

Je pravdou, že po požití česneku nemá člověk zrovna přitažlivý dech. Ale odpusťme mu to, má zase jiná pozitiva. Kromě toho, že posiluje imunitu, také zabraňuje ukládání tělesného tuku, čímž k hubnutí nepochybně přispívá (3). Pro ty, kteří se odmítají zabývat loupáním jeho stroužků, se nabízí česnek sušený, který se v supermarketu v oddělení koření běžně nachází. A stojí pár korun!

Tukům to můžete i opepřit

Černý pepř je bohatý na piperin. Právě on stojí v pozadí jeho nezaměnitelné a mírně štiplavé chuti.  A je to zase on, kdo vcelku úspěšně pomáhá inhibovat tvorbu nových tukových buněk (4). Nelze opomenout ani to, že pepř jako takový má také antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, přičemž zlepšuje funkce střev a působí proti depresím (5). Tak na to při vaření myslete…

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30799194/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5469078/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21918057/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22463744/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23768180/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat