Australský koncept diety bez vedlejšího efektu dráždění střev

Ať už jde o pizzu, chléb, nebo dort: to, co je pro mnohé kulinářským požitkem, se pro některé ukazuje jako nevhodné. Naše strava je častým spouštěčem trávicích problémů. Mohla by pomoci dieta FODMAP pomoci? Co to je a jak funguje?

Dieta FODMAP je australský koncept. Původně byl vyvinut k léčbě pacientů s dráždivým střevem. V tomto článku vám vysvětlíme, o čem přesně tato dieta je.

Co je FODMAP

Za pojmem FODMAP se skrývají slova fermentovatelné oligo-, di- a monosacharidy a polyoly. Jedná se o druhy sacharidů, které se nacházejí v různých potravinách v různém množství. Patří sem různé druhy ovoce a zeleniny, stejně jako obiloviny a mléčné výrobky. Jsou to tedy látky, které se přirozeně vyskytují v potravinách a pro většinu lidí jsou zcela neškodné.

FODMAP se vyskytují převážně jako sacharidy s krátkým řetězcem a jsou pro nás z velké části nestravitelné. V důsledku toho nejsou absorbovány přímo do krevního řečiště, ale místo toho se dostanou do zadní části střeva. FODMAP jsou fermentovány střevními bakteriemi a produkují vodík. Jako palivo využívají sacharidy a takto vzniklý plyn může citlivým jedincům způsobit bolestivé zažívací potíže.

Jak dieta FODMAP funguje?

Výživový koncept FODMAP se nezaměřuje na redukci hmotnosti nebo hubnutí. Primárním cílem je poskytnout individuální pomoc při gastrointestinálních potížích. Hlavními výhodami nízko-FODMAP diety může být snížení plynatosti, průjmu, zácpy a bolestí břicha. To často vede k psychické úlevě, protože poruchy trávení jsou často spojeny se silným stresem a pocity úzkosti.

Po konzultaci s lékařem se obvykle doporučuje po několik týdnů důsledně vyhýbat všem potravinám s vysokou hladinou FODMAP a pokusit se zjistit, zda je třeba se vyhýbat pouze specifickému FODMAP, jako je laktóza nebo fruktóza. Pokud jsou příčinou příznaků FODMAP, jejich odstranění by se mělo zlepšit během několika dnů. 

Jaké potraviny mají vysoký obsah FODMAP

Oligosacharidy jsou sacharidy, které se skládají z několika jednoduchých cukrů, včetně frukto- a galakto-oligosacharidů. Mezi významné zdroje patří pšenice, žito, různé druhy ovoce a zeleniny a luštěniny. 

Mezi disacharidy je nejznámějším zástupcem skupiny laktóza. Hlavními zdroji jsou mléko a mléčné výrobky, jogurty nebo měkký sýr.

Fruktóza je jednoduchý cukr, který se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Vysoké FODMAP je v jablkách, meruňkách, třešních, fíkách, datlích, mangu, hruškách nebo melounu.

Povolené potraviny

Účelem FODMAP diety není odstranit všechny FODMAPy – což by bylo téměř nemožné – ale jednoduše snížit příjem. Abyste se vyhnuli vysokému příjmu FODMAPů, můžete se částečně spolehnout na nízkosacharidovou dietu. To znamená, že maso, ryby a vejce jsou obvykle dobře přijímané. Ořechy a semena, jako jsou mandle, arašídy a makadamie, jsou také považovány za nízko-FODMAP.

Pokud jde o mléčné výrobky, měli byste používat bezlaktózovou verzi nebo rostlinné alternativy, protože neobsahují mléčný cukr. Místo klasické mléčné zmrzliny sáhněte po sorbetu. Tvrdé sýry mají také mnohem nižší obsah FODMAP než měkké nebo smetanové sýry.

Pro koho je dieta FODMAP vhodná

Je důležité pochopit, že ne každý se musí FODMAP vyhýbat. Většina lidí je dokáže snadno strávit, a dokonce využít jejich výhod. Celozrnné výrobky mohou mimo jiné přispět k příjmu vlákniny a mléčné výrobky poskytují cenný vápník. Ve všech případech by měl odborník objasnit, zda je přítomna nemoc. Laktózu nebo lepek byste z jídelníčku také neměli vyřazovat bez odborné diagnostiky.

Dieta s nízkým obsahem FODMAP neléčí nemoci, jako je syndrom dráždivého tračníku, ale může pouze zmírnit symptomy a potíže, a vést tak k lepší kvalitě života postižených. Pro lidi s intolerancí fruktózy, laktózy nebo sorbitolu může být dieta FODMAP také užitečná. Pokud diagnóza ukazuje pouze na konkrétní sacharid ve FODMAP, obvykle postačí, abyste se mu ve své stravě co nejvíce vyhýbali.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562224/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat