Jídelníček bez laktózy může zkusit každý

21.05.2023 | Výživa

V poslední době čím dál více lidí vyřazuje ze svého jídelníčku laktózu. Někteří to dělají dobrovolně a jiní, protože mají intoleranci laktózy. Jak vypadá takový jídelníček a je dobré vyřazovat laktózu, i když to není pro danou osobu nutné?

Intolerance laktózy

Intolerance laktózy je stav, kdy člověk není schopen správně trávit laktózu, druh cukru obsažený v mléce a dalších mléčných výrobcích. Lidé s intolerancí pociťují při konzumaci mléčných výrobků nepříjemné gastrointestinální příznaky, jako je nadýmání, plynatost a průjem. (1)

Tento stav je způsoben nedostatkem enzymu laktázy, který je zodpovědný za štěpení laktózy na jednodušší formy cukru, které se mohou vstřebávat do krevního oběhu. Příznaky intolerance se mohou lišit v závislosti na množství zkonzumovaných potravin a citlivosti jedince na laktózu. Mezi běžné příznaky patří křeče v břiše, nadýmání, plynatost, nevolnost a průjem. (2)

Diagnóza se obvykle stanoví na základě kombinace anamnézy, fyzikálního vyšetření a testu tolerance laktózy. Během testu se člověku podává nápoj obsahující laktózu a v pravidelných intervalech se kontroluje hladina cukru v krvi. Pokud hladina cukru v krvi zůstane po konzumaci nápoje obsahujícího laktózu vysoká, je pravděpodobné, že osoba trpí intolerancí laktózy. (3)

Léčba intolerance spočívá ve vyhýbání se mléčným výrobkům nebo v užívání doplňků s enzymem laktázou, které napomáhají trávení. Nicméně i lidé, kteří intolerancí trpí, si také mohou dopřát mléčné výrobky, a to tak, že si vyberou takové, které laktózu neobsahují. (4)

Bezlaktózový jídelníček

Bezlaktózová dieta se stává stále populárnější, protože stále více lidí odhaluje, že trpí intolerancí na laktózu. Dieta bez laktózy je poměrně jednoduchá, protože vylučuje všechny potraviny, které obsahují laktózu, včetně mléka, jogurtů, sýrů a zmrzliny. Naštěstí existuje mnoho alternativ mléčných výrobků, které si můžete dopřát místo nich. Patří mezi ně rostlinné alternativy mléka, jako je mandlové a sójové mléko, náhražky sýrů a bezlaktózové jogurty z kokosového mléka. (5)

Kromě vyhýbání se mléčným výrobkům je důležité číst etikety na ostatních potravinách a ujistit se, že neobsahují laktózu. Mnoho zpracovaných potravin, jako je třeba pečivo, může obsahovat laktózu jako jednu ze svých složek. Dokonce i některé léky mohou obsahovat laktózu, proto je důležité se před užíváním nových poradit s lékařem nebo lékárníkem. (6)

Nicméně před zahájením jakékoli nové diety je důležité poradit se s lékařem nebo dietologem, abyste se ujistili, že je bezpečná a vhodná pro vaše individuální potřeby. Při správném plánování může být bezlaktózová dieta účinným způsobem, jak zvládnout intoleranci a zlepšit váš celkový zdravotní stav. (7)

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30335318/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30335318/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316316/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318541/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318541/, (6) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318541/, (7) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat