Zdravé varianty oblíbeného letního pamlsku

12.05.2023 | Výživa

Zvláště v letních měsících si lidé užívají zmrzlinu. Nicméně nemusí to být vždy nejzdravější jídlo, které pro lidi co se snaží zhubnout, představuje významnou kalorickou položku v jídelníčku. Naštěstí existuje i zdravá varianta tohoto oblíbeného pamlsku. Jak tedy vybrat zdravou zmrzlinu?

Ovocná zmrzlina

Ovocná zmrzlina je oblíbenou a chutnou pochoutkou pro lidi všech věkových kategorií. Nejenže skvěle chutná, ale může být i zdravější volbou než tradiční smetanová zmrzlina. Díky různým příchutím, včetně mnoha ovocných, může být skvělým způsobem, jak uspokojit chuť na sladké a zároveň čerpat z některých výhod konzumace čerstvého ovoce. (1)

Tento druh kvalitní zmrzliny se vyrábí kombinací čerstvého ovoce se základem ze smetany, jogurtu nebo jiných mléčných výrobků.  Případně lze mléčné výrobky úplně vynechat a vybrat si ovocný sorbet. Čerstvé ovoce dodává zmrzlině chuť a strukturu a zároveň základní vitaminy a minerály. V závislosti na typu zmrzliny může obsahovat také přidané cukry a další složky. Zmrzlinu je potřeba vybírat pečlivě, snadno se totiž může stát, že má nutriční hodnoty podobné sklenici šťávy. (2)

Ovocná zmrzlina často obsahuje méně kalorií a tuku než tradiční smetanová zmrzlina. Může být také dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá udržet pocit sytosti po delší dobu. Vysoký obsah vody vám také může pomoci udržet hydrataci během horkých dnů nebo po tréninku. Mezi nejoblíbenější příchutě ovocné zmrzliny patří mango, malina a jahoda. Mnohé z těchto příchutí se vyrábějí ze skutečných ovocných pyré, které zmrzlině dodávají přirozeně sladkou chuť. Při výběru je ale nutné dbát na složení výrobku a vybírat osvědčenou kvalitu. (3)

Krémová zmrzlina

Při konzumaci zmrzliny si nemusíte odpouštět ani krémovou strukturu smetanové zmrzliny. Zdravá zmrzlina má obvykle nižší obsah cukru, takže nezpůsobí nezdravý nárůst hladiny cukru v krvi. Pokud obsahuje rostlinou náhradu klasického mléka a smetany, je skvělou volbou pro osoby se speciálními dietními potřebami, například pro vegany, osoby s intolerancí laktózy nebo diabetiky. (4)

Zdravá zmrzlina se vyrábí z přírodních surovin, jako je ovoce, zelenina, ořechy, semínka, mléko nebo rostlinná alternativa mléka. Neobsahuje ani umělá sladidla, barviva a konzervační látky. Některé značky používají ke slazení svých výrobků přírodní sladidla, jako je med nebo agáve. Pokud si nejste jisti, jakou zmrzlinu vybrat, nebo jste na tu správnou v obchodě nenarazili, zkuste si ji vyrobit doma a ochutit podle svých preferencí. (5)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4573159/, (2) www.healthline.com/nutrition/low-calorie-ice-cream, (3) www.healthline.com/nutrition/low-calorie-ice-cream, (4) www.baynsolutions.com/en/healthy-or-good-for-you-ice-cream/192138, (5) www.baynsolutions.com/en/healthy-or-good-for-you-ice-cream/192138






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat