Kompletně zdravá snídaně

19.05.2023 | Výživa

Zdravá snídaně je skvělý start do nového dne a je nejdůležitější jídlo dne. I když existují výjimky podobě přerušovaného půstu, kdy se z vynechané snídaně dá i profitovat, stále si zaslouží své místo mezi důležitými jídly v průběhu dně. Jak by měla zdravá snídaně vypadat a jaké živiny by měla obsahovat?

Zdravá snídaně a makroživiny

Zdravá snídaně je nezbytnou součástí vyváženého jídelníčku a je klíčem ke správnému začátku dne. Snídaně pomáhá nastartovat metabolismus, dodává energii a zajišťuje přísun všech potřebných makro a mikroživin, které tělo potřebuje. (1)

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie, kterou získáte ze snídaně, a měly by tvořit většinu vašeho jídla. Komplexní sacharidy, jako je celozrnné pečivo, ovesné vločky a quinoa, jsou skvělým zdrojem energie a dodávají nezbytné vitamíny a minerály. Pokud hledáte rychlou snídani, zkuste toast s ořechovým máslem nebo jogurt s ovocem a cereáliemi. (2)

Nezbytnou makroživinou v jídelníčku jsou bílkoviny. Jsou důležité pro růst a obnovu svalů a pomáhají udržet tělo zasycené. Mezi dobré zdroje bílkovin patří vejce, ořechy, semínka, fazole a mléčné výrobky. Vejce jsou skvělým zdrojem bílkovin a lze je snadno připravit na různé způsoby. Vyzkoušejte vařená vejce, která si můžete snadno vzít s sebou, nebo je zamíchejte a získejte vydatnější snídani. (3)

Zapomínat by se nemělo ani na tuky, které jsou nezbytné pro normální fungování organismu. Nicméně je důležité vybírat jejich zdravé zdroje. Dobrým zdrojem zdravých tuků je avokádo, olivový olej, chia semínka a ořechová másla. Zkuste si přidat avokádo k vajíčkům nebo toastům a získejte chutnou a zdravou snídani, nebo si do ovesné kaše přisypejte pár oříšků. (4)

Jak by zdravá snídaně vypadat neměla?

I když si je většina lidí vědoma benefitů, které přináší zdravá snídaně, ne všichni si ji pravidelně dopřávají. To může mít negativní dopad na naše zdraví a pohodu. Nezdravá snídaně je jídlo s vysokým obsahem nezdravých tuků, soli, cukru a kalorií. Patří sem snídaně, jako je sladké pečivo, přeslazené cereálie, koblihy a sladké nápoje. Konzumace těchto typů potravin může vést k nárůstu hmotnosti a také ke zvýšenému riziku vzniku chronických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu a srdeční choroby. (5)

Nejenže jsou tyto potraviny nezdravé, ale také neposkytují základní živiny, které potřebujeme pro naše tělo. Když vynecháme snídani nebo sníme nezdravou snídani, můžeme později během dne pociťovat únavu, nesoustředěnost a nedostatek koncentrace a chuť na nezdravé svačiny. (6)

Nicméně je potřeba si uvědomit, že do zdravého jídelníčku, který je udržitelný, patří čas od času i nezdravé potraviny, které sice moc živin tělu nepřinesou, ale rozhodně z nich budete mít radost a pomohou vám pokračovat ve zdravém stravování. Nečekejte, že budete každý den perfektní. Pokud nezdravé potraviny v jídelníčku nepřevažují, pravděpodobně se nemáte čeho bát. (7)

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30351152/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30351152/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7469001/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7469001/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589686/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589686/, (7) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat