Bezlepková dieta v kostce

02.06.2023 | Výživa

Lidí dodržujících bezlepkovou dietu stále přibývá. Nejčastěji je to ze zdravotních důvodů, jako je celiakie a intolerance lepku nebo z osobního rozhodnutí. Jaké jsou příznaky, intolerance lepku a celiakie a jaké jsou výhody bezlepkové diety?

Intolerance lepku a celiakie

Celiakie a nesnášenlivost lepku jsou dva termíny označující různé zažívací potíže způsobené konzumací lepku, bílkoviny obsažené v pšenici, žitu a ječmeni. Nesnášenlivost lepku je souhrnný termín, který se používá k popisu různých stavů, včetně celiakie. Každý z těchto stavů má své vlastní příznaky a možnosti léčby. (1)

Celiakie je autoimunitní onemocnění, které je vyvoláno konzumací lepku. Když člověk s celiakií konzumuje lepek, jeho imunitní systém reaguje napadením klků, což jsou malé prstovité výběžky, které lemují tenké střevo. Toto poškození klků brání tenkému střevu vstřebávat důležité živiny. Příznaky celiakie mohou zahrnovat bolesti břicha, nadýmání, zvracení a úbytek hmotnosti. Jediným způsobem léčby celiakie je dodržování přísné bezlepkové diety. (2)

Intolerance na lepek je stav, který se vyznačuje podobnými příznaky jako celiakie. Jedná se o bolesti břicha, nadýmání, únavu a bolesti hlavy. Na rozdíl od celiakie však intolerance na lepek nezpůsobuje žádné poškození tenkého střeva. Léčba intolerance lepku spočívá v dodržování bezlepkové diety a vyhýbání se potravinám, které lepek obsahují. Je důležité si uvědomit, že ačkoli celiakie a nesnášenlivost lepku mají podobné příznaky, nejedná se o totéž. (3)

Bezlepková dieta

Dobrovolná bezlepková dieta je mezi lidmi stále populárnější, protože někteří jednici evidují výhody spojené s vynecháváním lepku z jídelníčku. Pro osoby s celiakií, autoimunitním onemocněním, je bezlepková dieta nezbytná. Nicméně pro ty, kteří trpí nesnášenlivostí lepku, ale nemají celiakii, může být bezlepková dieta stále prospěšná, protože může snížit zažívací problémy a zlepšit celkové zdraví těla. (4)

Při přechodu na bezlepkovou dietu je důležité pochopit, které potraviny obsahují lepek, a pečlivě číst etikety se složením. Mnoho zpracovaných a balených potravin obsahuje skryté zdroje lepku, které je potřeba si hlídat. Naštěstí je nyní v obchodech k dispozici mnoho bezlepkových potravin, což těm, kteří se lepku vyhýbají, usnadňuje hledání bezpečných a chutných alternativ. (5)

Je také důležité pochopit, jak získat základní živiny, které potraviny obsahující lepek obvykle poskytují. Celozrnné obiloviny, jako je quinoa, pohanka a amarant, mohou poskytovat důležité vitaminy a minerály. Fazole, ořechy a semena jsou také vynikajícími zdroji živin. Kromě toho je důležité přijímat ve stravě dostatek vlákniny, protože může pomoci snížit zažívací problémy. Nicméně pokud je člověk zcela zdravý a ani nepociťuje žádné nepříjemné pocity po konzumaci lepku, není nutné ho z jídelníčku vyřazovat. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647104/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647104/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647104/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6666359/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6666359/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6666359/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat