Potraviny bohaté na důležitý zinek

Zinek patří mezi životně důležité stopové prvky, protože bez něj lidský metabolismus nefunguje. Zinek je také důležitý pro pokožku, vlasy a hojení ran. Představujeme vám potraviny, které obsahují obzvlášť velké množství zinku.

Vzhledem k tomu, že zinek je jedním ze základních stopových prvků a je životně důležitý, měli byste věnovat pozornost zásobám zinku. V neposlední řadě proto, že prvek si tělo nedokáže vyrobit samo.

Po železe je zinek jedním z nejdůležitějších kovů v živých organismech. Zinek je důležitý pro různé funkce v těle a účastní se řady metabolických procesů. Díky tomu má minerál vliv například na imunitní systém nebo na různé hormony, jako je štítná žláza. Při příliš malém požití zinku může dojít k jeho nedostatku. Představíme vám deset potravin bohatých na zinek, kterými můžete takovému nedostatku předejít.

Ementál

Začněme sýrem: 100 gramů ementálu obsahuje již 5,8 miligramu zinku. Lahodný sýrový chléb nebo kostky tak můžete jíst častěji.

Arašídy

Arašídy jsou také skvělým zdrojem zinku. Skórují s 2,8 miligramu zinku na 100 g. Takže jednoduše zjemněte své pokrmy o jádra arašídů častěji nebo je snězte samotné. Nemělo by se však vždy jednat o slanou verzi, protože obsahuje hodně tuku. 

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou opravdovým všeumělem a samozřejmě jsou také obsaženy v potravinách nejvíce bohatých na zinek. Protože 100 gramů ovesných vloček obsahuje 3,6 miligramu stopového prvku – to je značné množství! Jezte tedy každé ráno lahodné müsli nebo kaši. 

Hovězí maso

Maso, ryby a mořské plody jsou obzvláště dobrým zdrojem zinku. Například, když sníte 100 gramů hovězího masa, vaše tělo dostane 5 miligramů zinku. Droby a svalovina také obsahují dostatek zinku. Vepřová játra apod. však nechutnají každému. Maso obsahuje kromě zinku také hodně vitaminu B12, o kterém je známo, že hraje důležitou roli v různých metabolických procesech.

Ústřice

Ústřice jsou skutečnou lahůdkou a hvězdou, pokud jde o nejvyšší obsah zinku. Protože mušle obsahují ohromných 21,7 miligramu zinku. Pokud ale chcete příjem zinku pokrýt pouze touto pochoutkou, mohlo by vás to přijít pěkně draho. 

Para ořechy

Křupavé exotické oříšky nejen dobře chutnají, ale poskytují také cenný zinek, velké množství bílkovin a nenasycené mastné kyseliny, které jsou dobré pro srdce, cévy a krevní oběh. Para ořechy můžete jíst jako svačinu mezi jídly nebo je začlenit do snídaně, pečiva nebo salátů. 

Čočka

Čočka rozhodně patří mezi dobré, a především na zinek bohaté potraviny. Díky dodatečnému vysokému obsahu bílkovin jsou luštěniny zvláště vhodnou potravinou pro vegetariány a vegany. Čočku lze připravit na různé způsoby a zasytí na dlouhou dobu. 

Gouda

Stejně jako ementál je i gouda bohatá na zinek. Sýr obecně má nejen vysoký obsah zinku, ale má i některé další příznivé účinky na tělo. 

Kukuřice

Mezi potraviny bohaté na zinek patří také kukuřice. Vzhledem k tomu, že je tak rozmanitá, lze ji skvěle začlenit do jídelníčku. Skvělým způsobem, jak sníst lahodnou kukuřici, je například pečený kukuřičný klas. Salát můžete také jednoduše posypat kukuřičnými zrny. V chladnějších obdobích je žádaná kukuřice, zejména v chilli con carne.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537812/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat