Středomořský těstovinový salát se zeleninou pečenou v troubě

Těstovinový salát s pečenou zeleninou přinese nádech Itálie třeba do práce.

Pokud si oběd připravíte doma večer předem, často ušetříte peníze – a kalorie. Ostatně na rozdíl od jídel z jídelny nebo pečiva od pekaře máte plnou kontrolu nad použitými ingrediencemi a můžete si recepty přizpůsobit svým vlastním preferencím.

Klasikou mezi recepty na přípravu jídel je a zůstává lahodný a rychle připravený těstovinový salát. Je sytý a klidně si ho můžete vychutnat i studený, pokud nemáte například mikrovlnku. Osobitost dodává tomuto receptu pečená zelenina, která salátu propůjčuje středomořský nádech, a jogurtový dresink s bazalkou zase příjemně osvěží.

Středomořský těstovinový salát se zeleninou pečenou v troubě

Ingredience na těstovinový salát

½ lilku

1 cuketa

1 červená paprika

1 žlutá paprika

200 g hnědých hub

1 červená cibule

3 stroužky česneku

80 g sušených rajčat (v oleji)

4 snítky čerstvého rozmarýnu

černý pepř čerstvě mletý

400 g špaldových těstovin (například penne)

Ingredience na dresink

1 hrst bazalky

300 g sójového jogurtu

1 lžička citronové šťávy

sůl a černý pepř

piniové oříšky na posypání (volitelně)

Příprava

1. Omyjte a nakrájejte lilek. Posypejte solí a nechte 20 minut. Poté osušte a nakrájejte na kostky.

2. Zatímco se lilek louhuje, omyjte a oloupejte cuketu a obě papriky. Cukety nakrájejte nahrubo a papriky nakrájejte na proužky o tloušťce prstu. Houby očistěte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny, podle velikosti. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.

3. Nyní rozpulte stroužky česneku podélně. Rajčata sceďte (rajčatový olej si nechejte) a nakrájejte na proužky. Opláchněte rozmarýn.

4. Troubu předehřejte na 200 °C. Lilek, cukety, papriku, žampiony, česnek a rozmarýn smíchejte se 3–4 lžícemi rajčatového oleje a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Dochuťte solí a pepřem.

5. Pečte v troubě asi 25 minut, dokud lehce nezhnědne, a poté nechte vychladnout. Vyjměte rozmarýn, vyškrábněte stroužky česneku a dužinu dejte stranou.

6. Zatímco se zelenina peče v troubě, uvařte špaldové nudle ve vroucí osolené vodě al dente podle návodu na obalu. Sceďte, propláchněte studenou vodou a znovu sceďte. Smíchejte se zeleninou v troubě a dochuťte.

7. Na zálivku omyjte bazalku, osušte a nakrájejte na proužky. Smíchejte s dužinou česneku, jogurtem a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem.

8. Těstovinový salát dejte do sklenice a zálivku zabalte zvlášť. Vmíchejte do salátu těsně před konzumací. Pokud chcete, posypejte salát piniovými oříšky.

Zdroj: www.freundin.de/kochen-und-diaet-rezept-meal-prep-nudelsalat-ofengemuese






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat