Trénink na maximum zatíží také vaší peněženku

23.04.2023 | Výživa

S vyšším zatížením při tréninku stoupá i potřeba těla na přísun živin. A to se odrazí samozřejmě i na peněžních výdajích.

Trénink a výživa jdou ruku v ruce, ať už jste profesionální sportovec nebo jen někdo, kdo se snaží zlepšit svou fyzickou kondici. To znamená, že když začnete trénovat tvrději, vaše tělo potřebuje více paliva, což znamená, že musíte nakupovat více jídla. Následně se nejen zvyšuje vaše tělesná zátěž, ale také náklady na stravu. V tomto článku se podíváme na to, jak intenzivní trénink ovlivňuje váš účet za potraviny a jak můžete ušetřit peníze, aniž byste kompromitovali své fitness cíle (1).

Zvýšená energetická potřeba

Když trénujete tvrději a na vyšší úrovni, vaše tělo potřebuje větší množství energie na podporu těchto aktivit a zotavit se z nich. To znamená, že je třeba zvýšit příjem kalorií, bílkovin, sacharidů a tuků. Toto zvýšení nutričních potřeb se přirozeně promítne do vašeho účtu za potraviny, protože budete potřebovat koupit více jídla, které je vysoce zdravé a vysoce energetické, aby vyhovovalo vašim potřebám (1).

Kvalita před kvantitou

Pokud se váš trénink stává intenzivnějším, je důležité udržet dobrou kvalitu stravy. Znamená to, že byste se měli zaměřit na vysoce kvalitní bílkoviny, celozrnné sacharidy a zdravé tuky. Tyto potraviny mohou být dražší než zpracované a rychlé občerstvení, ale poskytnou vám vyváženou a vysoce koncentrovanou výživu pro rychlejší zotavení a další zlepšení výkonu (1).

Jak ušetřit peníze při nákupu potravin

I když zvýšení tréninkové intenzity obvykle vede ke zvýšení účtu za potraviny, existuje několik způsobů, jak snížit náklady (2):

1. Plánujte své jídlo: Týdenní plánování jídel vám umožní nakupovat více ve velkém, což může být levnější, a minimalizovat plýtvání potravinami. Plán pomáhá také získat přehled o potřebách pro týden a šetří čas při vaření a nakupování.

2. Nakupujte ve velkém: Velkoobchodní kluby a obchody často nabízejí slevy na potraviny ve velkém balení. Investujte do potravinových produktů, které se nezkazí rychle a které můžete skladovat a spotřebovat v průběhu několika týdnů.

3. Mazlivě vybírejte ovoce a zeleninu: Když nakupujete ovoce a zeleninu, zvažte možnosti mimo sezónu, které mohou být levnější než ty, které se nalézají v obchodech. Můžete také zvážit nákup mražené ovoce a zeleniny pro jejich dlouhou trvanlivost.

4. Vařte doma: Vytváření vlastních pokrmů z domácích surovin vám umožní mít lepší kontrolu nad svou stravou. Vaření doma je obvykle levnější a zdravější než konzumace jídla v restauracích.

Trénování tvrdě může mít za následek zvýšený účet za potraviny, ale se správným plánováním a nákupní strategií můžete minimalizovat náklady. Zaměřte se na kvalitní potraviny, nakupujte ve velkém a vařte doma, abyste udrželi svůj rozpočet pod kontrolou a dosáhli svých fitness cílů.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071320/, (2) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat