Domácí proteinové tyčinky plné zdravých bílkovin a tuků pro aktivní lidi

22.04.2023 | Výživa

Co je doma, to se počítá a platí to také o domácí přípravě skvělých a zdravím nadupaných proteinových tyčinek. Tak pojďme na to!

Domácí proteinové tyčinky jsou skvělým řešením pro ty, kdo potřebují zdravou a rychlou svačinu na cestách nebo po tréninku. Na rozdíl od kupovaných proteinových tyčinek, jejichž složení bývá často zahájeno aditivy a nadměrným množstvím cukrů, si své domácí tyčinky připravíte přesně dle svého vkusu a potřeb. Navíc vás jejich příprava přijde mnohem levněji. Představujeme vám jednoduchý základní recept na domácí proteinové tyčinky, který si můžete dle libosti upravit.

Ingredience na základní těsto:

- 200 g ovesných vloček

- 100 g proteinového prášku (nejlépe s neutrální nebo vanilkovou chutí)

- 100 g mletých ořechů či semínek (např. mandle, vlašské ořechy, slunečnicová semínka)

- 50 g kokosového oleje

- 200 ml mandlového mléka

Volitelné přísady:

- sušené ovoce (rozinky, brusinky, meruňky)

- kousky čokolády či čokoládové kapky

- rozmačkané banány nebo jiné ovoce

- oříšky či semínka na posyp

- med pro oslazení (nepovinné)

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravte ovesné vločky – můžete je buď mít celé, nebo je na hrubší kousky pokrájet pomocí mixeru či robotu. Ovesné vločky smíchejte s proteinovým práškem a mletými ořechy či semínky.

2. V mírně zahřátém hrnci, nebo mikrovlnce, roztavte kokosový olej. Takto roztavený ho přes cedník přilijte k suchým ingrediencím. Dobře promíchejte, abyste vytvořili homogenní hmotu.

3. Postupně přilévejte mandlové mléko (můžete použít i jiné rostlinné mléko) a míchejte, dokud se těsto nespojí, a bude mít pastovitou konzistenci.

4. Přidejte své oblíbené ingredience, jako sušené ovoce, čokoládu, netkané banány nebo med, a opět důkladně promíchejte.

5. Hotovým těstem vyplňte připravenou mísu (nejlépe silikonovou nebo vyloženou alobalem) a uhlaďte povrch do rovna.

6. Nechte těsto v lednici alespoň 2 hodinu ztuhnout či než získá pevnější tvar.

7. Poté vyjmete těsto z lednice, překlopte na prkénko a nakrájejte ostrým nožem na menší tyčinky.

8. Po případě můžete tyčinky pokapat rozpuštěnou čokoládou nebo posypat dalšími oříšky či semínky.

Domácí proteinové tyčinky skladujte v uzavřeném boxu či v alobalu v lednici. Spotřebujte do 1 týdne.

Další tip:

Pokud chcete tyčinkám dodat výraznější proteinovou hodnotu, můžete do těsta přidat i cottage či tvaroh.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat