Ořechy jsou zdrojem velmi zdravých tuků

28.04.2023 | Výživa

Ořechy jsou nejen chutné, ale i významně zdraví prospěšné. Dokáží příjemně ochutit skoro každý pokrm a podílet se na celkovém lidském zdraví a udržování tělesné hmotnosti. Jaké druhy ořechů existují a jaké jsou benefity jejich konzumace?

Druhy ořechů

Existují různé druhy ořechů, které se těší světové oblibě. Jedná se například o mandle, vlašské ořechy, kešu, pistácie, pekanové ořechy, lískové ořechy, makadamové ořechy, brazilské ořechy nebo piniové oříšky. Arašídy neboli plody podzemnice olejné, se oficiálně mezi ořechy nepočítají, i když je většina lidí mezi ně zařazuje. Nicméně to nemění nic na tom, že jsou pro lidské tělo také velmi prospěšné, podobně jako ořechy. (1)

Ořechy a jejich vliv na lidské zdraví

Ořechy jsou typem potraviny, která obsahuje velké množství zdravých tuků, minerálů a vitaminů. Používají se také v různých receptech, nebo se konzumují samostatně jako svačinky. Na výběr je mnoho různých druhů ořechů, z nichž každý má své jedinečné nutriční přednosti. (2)

Mandle patří mezi nejoblíbenější ořechy. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitaminu E, hořčíku a bílkovin. Navíc bývají spojovány s nižší hladinou cholesterolu a lepší kondicí srdce. Dále například vlašské ořechy mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které mohou pomáhat snižovat pravděpodobnost zánětů. Navíc jsou skvělým zdrojem mědi, manganu a fosforu. (3)

Jedním z nejoblíbenějších druhů jsou kešu ořechy, které jsou dobrým zdrojem bílkovin a mají také vysoký obsah zdravých tuků. Kešu ořechy jsou bohaté na vitaminy a minerály, jako je hořčík, fosfor a zinek. Navíc při konzumaci příjemně překvapí svojí jemnou a nasládlou chutí. Podobné výhody mají i pistácie, které jsou jedinečné svojí charakteristickou nazelenalou barvou. (4)

Mezi stálice v jídelníčku mnoha lidí patří i lískové ořechy, které jsou bohaté na vlákninu, vitamin E a mangan. Podobně je to i u pekanových, makadamových, brazilských a piniových ořechů, které jsou bohatým zdrojem bílkovin, zdravých tuků a hořčíku. (5)

Zdravotní benefity jejich konzumace

Ořechy jsou vynikajícím zdrojem pro srdce zdravých mononenasycených tuků, které mohou snižovat hladinu špatného cholesterolu a pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění. Pravidelná konzumace ořechů je spojena i s nižším rizikem vzniku diabetu 2. typu. Zároveň se významně snižuje riziko zánětů. To je důležité pro celkové zdraví, protože chronický zánět je spojen s řadou zdravotních problémů, včetně srdečních onemocnění a rakoviny. Významný vliv mají ořechy i na zdraví mozku, jsou totiž bohatým zdrojem vitaminu E, který pomáhá chránit mozek před úbytkem kognitivních funkcí souvisejících s věkem. (6)

Kromě toho se značně podílejí na regulaci hmotnosti, i když obsahují poměrně velké množství kalorií. Jejich pravidelná konzumace je spojena s nižším rizikem přibývání na váze a obezity. To je pravděpodobně způsobeno jejich vysokým obsahem vlákniny a bílkovin, které pomáhají udržet pocit sytosti po delší dobu. (7)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748805/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748805/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748761/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748761/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748761/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat