Umění péct s proteinovým práškem

03.06.2023 | Výživa

Pečení s proteinovým práškem je skvělý způsob jak dodat sladkým pokrmům slušnou dávku bílkovin. Proteinový prášek se dobře mísí s ostatními ingrediencemi, a pokud je dochucený příchutí vanilka nebo čokoláda, dokáže zákuskům dodat i příjemnou chuť. Jak ale správné péct s proteinem, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku?

Jak postupovat při pečení

Nejprve se ujistěte, že jste si koupili správný typ proteinového prášku. Hledejte proteinový prášek, který obsahuje syrovátkový, kaseinový, vaječný nebo rostlinný protein. Každý z těchto typů proteinového prášku dodá vašemu pečivu jinou chuť a příjemnou texturu. Dále budete muset zjistit, kolik proteinového prášku do receptu přidáte. (1)

Většina receptů vyžaduje jednu odměrku proteinového prášku na každý šálek mouky. Tento poměr lze upravit v závislosti na tom, kolik bílkovin chcete v receptu mít. Špatně zvolené množství proteinu může vést ke zhoršené, až gumové textuře pečiva. Je proto důležité v receptu dobře trefit správný poměr ingrediencí. (2)

Jakmile je proteinový prášek přimíchán, můžete recept upéct jako obvykle. Mějte na paměti, že přidání proteinového prášku do receptu může způsobit, že jeho pečení bude trvat o něco déle. Pokud se tak stane, jednoduše pokrm každých několik minut zkontrolujte, dokud nebude dostatečně upečený. (3)

Recepty na sladkosti plné bílkovin

Pokud vás však už nudí váš obvyklý proteinový koktejl, proč nezkusit zařadit proteinový prášek do některých chutných receptů? Skvělou alternativou běžného dezertu jsou proteinové palačinky. Dají se ochutit snad na sto způsobů a jejich příprava není vůbec složitá. Stačí do běžného receptu přidat odměrku proteinu, nebo si koupit předem nachystaný mix instantních palačinek. (3)

Velmi populární jsou i smoothie misky, jsou totiž skvělým způsobem, jak získat denní dávku vitamínů a minerálů. Chcete-li si ho doma připravit, smíchejte v mixéru 1 odměrku proteinového prášku, ½ šálku mraženého ovoce a ½ šálku mandlového mléka. Výsledek nalijte do misky a podávejte s čerstvým ovocem nebo ořechy. (4)

Pokud patříte mezi fajnšmekry v pečení, vyzkoušejte proteinové brownies. Ve středně velké míse smíchejte 1 hrnek mouky, 2 odměrky proteinového prášku, ½ hrnku kakaa a ½ hrnku medu. Směs rozetřete do vymazané formy a pečte 25 minut. Tento voňavý recept není vůbec složitý a je prakticky k nerozeznání od toho neproteinového. (3)

Proteinový prášek může být skvělým doplňkem vašeho jídelníčku a dokáže obohatit vaše oblíbené sladkosti. Ať už hledáte rychlou svačinu nebo chutné jídlo určitě si pochutnáte a budete zasyceni po celý den. (3)

Zdroje: (1) www.proteincakery.com/the-best-protein-powders-for-baking-complete-guide-with-recipes/, (2) www.proteincakery.com/the-best-protein-powders-for-baking-complete-guide-with-recipes/, (3) Názor autora, (4) https://www.yeswellness.com/blog/baking-with-protein-powder-8-easy-recipes-to-try/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat