Top nejzdravější druhy ovoce

03.05.2023 | Výživa

Ovoce je součástí zdravého jídelníčku. Které druhy jsou s ohledem na množství vitaminů, minerálů a antioxidantů na předních příčkách oblíbenosti? Tyhle jezte co možná nejčastěji!

Šťavnaté, osvěžující a barevné. Ovoce na stůl jednoznačně patří. Kdy naposledy jste jedli banán či avokádo? Je nejvyšší čas to napravit. Obojí totiž patří na seznam nejzdravějších potravin!

Ostružiny

Ostružiny obsahují vitamin C, vitamin E, prekurzory vitaminu A, a také minerály – zvláště pak vápník, draslík a hořčík. Za svou typickou barvu ostružiny vděčí flavonoidům (antokyanům). Toto drobné ovoce podporuje regeneraci, posiluje imunitu, zlepšuje celkovou tělesnou kondici a přispívá k léčbě křečových žil i hemoroidů. Studie také ukázaly, že zpomaluje kognitivní úpadek (1), a to díky polyfenolům, které zvyšují antioxidační a/nebo protizánětlivé hladiny a mají přímý účinek na signalizaci v mozku.

Avokádo

Oblíbenost avokáda neustále roste. Avokádo se doporučuje pro zdraví srdce, protože konzumace potravin bohatých na draslík, k nimž plod hruškovce přelahodného patří, může pomoci snížit účinky sodíku. Kromě toho, že je avokádo chutné, bývá plné zdravých tuků, vlákniny a antioxidantů. Vědci zároveň zvýraznili potenciál avokáda coby léčiva pro prevenci a léčbu rakoviny, cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění (2).

Borůvky

Jeden šálek borůvek poskytuje čtyři gramy prospěšné vlákniny spolu se základními živinami, jako je vitamin C, vitamin K a mangan. Nová studie publikovaná v časopise Food & Function odhalila vliv konzumace borůvek na krevní tlak a citlivost na inzulin (3).

Jablka

Nepodceňujte skromné ​​jablko! Jablka mají vysoký obsah vlákniny a prospěšných polyfenolů, mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a podpořit zdraví srdce (4).

Banány

Banány s vysokým obsahem sacharidů poskytují rychlý zdroj energie. Je o nich známo, že bývají bohaté na draslík. Vysoký obsah draslíku ve stravě je pak spojen se snížením krevního tlaku (5).

Citrony

Citron je vynikající volbou pro posílení zdraví a imunity, snižuje zánět a poskytuje mnoho výhod, včetně stimulace trávení (6). Každé ráno si vymačkejte citronovou šťávu do sklenice s vodou.

Barevné zdraví

Mezi další nesmírně zdravé druhy patří i vodní melouny, datle, jahody, třešně či ananas se svojí hlavní účinnou látkou – bromelinem. Bromelin má mnoho terapeutických přínosů, jako je léčba anginy pectoris, bronchitidy či sinusitidy. Zmírňuje artrózu, průjem a různé kardiovaskulární poruchy (7).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19356316/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826385/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488775/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6997084/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650509/,(6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35013789/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat