Vynechávání snídaně vás může ohrozit na životě

Nesnídáte? Pak s vámi asi informace, že si tím to podstatně zvyšujete riziko srdečního infarktu, diabetu, nadváhy i rakoviny, trochu zamává. Ale bohužel je to tak!

Začít den zdravou snídaní? To je vše, co ráno potřebujete. A to zcela bez nadsázky. Ne nadarmo se říká, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Přeruší totiž půst, kterým tělo během noci prochází a dodá mu potřebné živiny, aby mělo sílu čelit všem obvyklým nástrahám. I když to zní hezky a dost možná i logicky, říkáte si, že nic na světě vás nedonutí vstát o něco dřív a patlat se s vajíčky? A co následující řádky?

Ranní prázdný žaludek jako předzvěst infarktu?

Nechcete se dočkat kardiovaskulárního selhání? Tak to si čas na přípravu těch vajíček či čehokoli jiného opravdu najděte. Závěry jisté studie (1) totiž naznačují, že lidé, kteří po probuzení vůbec nic nejedí, vykazují zvýšené riziko infarktu. Uklidňujete se tím, že je to jen další poplašná zpráva? Možná se vážně dotýká pravdy. Odborníci už dlouho poukazují na skutečnost, že nesnídající jedinci bývají náchylnější k arteriální hypertenzi, což srdci pochopitelně ani trochu nesvědčí. Přijít ale mohou i docela jiné věci. A jistě byste je s klidem oželeli.

Pozor, ve vzduchu létá cukrovka

Diabetes na smutném žebříčku nejčastějších příčin předčasného úmrtí zaujímá sedmé místo (2). Prevence je tedy základ! Pokud ale do práce pravidelně odcházíte bez nasycení, dáváte cukrovce do rukou hodně silné triumfy. U lidí, kteří nesnídají, je pravděpodobnost rozvoje vyšší o celých 54 procent (3).

Smiřte se s kily navíc

Hubnete? Jestli jste přesvědčení o tom, že čím méně jídla pozřete, tím pro vaše křivky lépe, pletete se. Vynechávání snídaně je spojováno i s přejídáním a přibíráním na váze, protože zejména v odpoledních hodinách nahrává vlčímu hladu, a co hůř – i chutím na tučné a nezdravé potraviny (4), což zase hraje do karet rakovině (5). Jak se na celou věc díváte teď?

Zdroje: (1) www.forbes.com/sites/alicegwalton/2013/07/23/why-is-skipping-breakfast-so-bad-for-our-heart-health/?sh=6d73fabe2c01, (2) www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html, (3) www.foxnews.com/health/the-surprising-danger-of-skipping-breakfast, (4) www.dailymail.co.uk/health/article-2218649/Skipping-breakfast-cause-weight-GAIN-weight-loss.html, (5) www.news.cancerresearchuk.org/2008/03/28/bad-breakfast-habits-could-harm-long-term-health/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat