Lehký život bez cukru

01.07.2023 | Výživa

Jíst jídla, která jsou pouze bez cukru, zní jako dobrý nápad. Nicméně není vůbec lehké vydržet bez chutných dortíků, zákusků, čokoládových tyčinek a bonbonů. Cukr se ale často ukrývá i v potravinách, u kterých bychom to přímo nečekali. Jak vypadá strava bez cukru a jaké jsou její výhody?

Strava bez cukru

Strava bez cukru se stala populárním způsobem, který pomáhá regulovat hmotnost a zlepšovat celkové zdraví. Zahrnuje vyřazení přidaných cukrů, které se nacházejí ve zpracovaných potravinách, limonádách a jiných sladkých nápojích, a jejich nahrazení zdravějšími alternativami, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. (1)

Pokud jde o dietu bez cukru, je třeba zvážit několik věcí. Zaprvé je důležité si uvědomit, že přidané cukry – například ty, které se nacházejí ve zpracovaných potravinách – se liší od přirozeně se vyskytujících cukrů, které se nacházejí v ovoci, mléčných výrobcích a dalších celých potravinách. Přírodní cukry jsou sice technicky stále formou cukru, ale obvykle jsou považovány za zdravější než přidané cukry, protože neobsahují žádné škodlivé chemické látky nebo konzervanty. (2)

Druhou věcí, kterou je třeba vzít v úvahu, je, že strava bez cukru může být sice prospěšná, ale je poměrně složité ji dodržovat. Cukr se nachází v mnoha potravinách a může být obtížné se jim zcela vyhnout. (3)

Výhody vyřazení cukru

Cukr sice dodává energii, ale jeho nadměrná konzumace může vést k řadě zdravotních problémů, včetně obezity, cukrovky a srdečních onemocnění. Jednou z hlavních výhod stravy bez cukru je lepší hubnutí. Vyřazením přidaných cukrů budete celkově přijímat méně kalorií, což povede ke snížení vaší tělesné hmotnosti. Kromě toho vám strava bez cukru může také pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a můžete tak snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. (4)

Další výhodou stravy bez cukru je, že může pomoci snížit vaše chutě na nezdravé pochutiny. Když nebudete konzumovat jednoduché cukry, budete mít menší chuť na nezdravé svačinky a potraviny, jako jsou chipsy a sušenky. To vám může pomoci vybírat si zdravější potraviny a také celkově snížit chutě na sladké. Nicméně je potřeba s absencí cukru v dietě pokračovat a nepřestávat, protože byste mohli znovu spadnout do zaběhlé rutiny. (5)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213198/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213198/, (3) Názor autora, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9307988/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9307988/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat