Zdravé polévky plné živin

06.04.2023 | Výživa

Polévka je důležité jídlo, které předchází hlavnímu chodu. Dá se připravit z různých surovin a můžete experimentovat s její chutí. Jaké polévky jsou pro tělo zdravé a nutričně vyvážené a které stojí za to si uvařit?

Kuřecí vývar

Výroba kuřecího vývaru je jednoduchý a úsporný způsob, jak využít každou část kuřete a dodat chuť vašim pokrmům. Ať už vaříte kuře k večeři, nebo vám zbylo jen pár kostí z pečeného kuřete, můžete si připravit aromatický vývar, který můžete použít do polévek, dušených pokrmů a omáček. (1)

Nejprve začněte s kuřetem. Můžete použít celé kuře nebo jen okrájené tělo a kosti, které zbyly z pečeného kuřete. Kuře nebo kosti vložte do velkého hrnce a přidejte zeleninu, kterou máte po ruce. Skvělou volbou je mrkev, cibule, celer a česnek. Pokud používáte celé kuře, můžete přidat také nějaké bylinky, například petrželku a tymián. Jakmile máte všechny ingredience v hrnci, zalijte vše studenou vodou a přiveďte k varu. (2)

Jakmile se vývar začne vařit, snižte teplotu na minimum a nechte ho vařit 3 až 4 hodiny. To umožní, aby se chuť plně rozvinula a kuře změklo. Během vaření můžete do vývaru přidat další koření, například zrnka pepře, bobkové listy nebo sůl. Vytáhněte zeleninu a nakrájejte ji na malé kousky. Potom přeberte kuře a vraťte vše do vývaru. Podle chuti můžete přidat i nudle. Kuřecí vývar je plný vitaminů a díky obsahu kuřecího masa i bílkovin, takže dokáže opravdu zasytit. (2)

Čočková polévka

Čočková polévka je chutný a výživný pokrm, který se hodí pro každou příležitost. Čočka je známá již po staletí a v mnoha částech světa patří k základním surovinám. Je vynikajícím zdrojem bílkovin, má nízký obsah tuku a je plná minerálů a vitamínů. Čočková polévka je skvělý způsob, jak získat denní dávku výživy ve snadném a chutném jídle. (3)

Klíčem k dobré čočkové polévce je použití koření a bylinek. Mezi nejčastěji používané koření patří kmín, koriandr, kurkuma a česnek. Pro zvýraznění chuti můžete přidat i další bylinky, například oregano, tymián a bobkový list. Případně pro doplnění sacharidů můžete přidat i nakrájené brambory. (2)

Zelná polévka

Zelná polévka je oblíbené a výživné jídlo, které lze připravit na mnoho způsobů. Tato univerzální polévka je skvělým způsobem, jak získat denní dávku zeleniny a zároveň si pochutnat na chutném a vydatném jídle. (2)

Zelí je vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů, včetně kyseliny listové, draslíku a vitaminů C a K. Je také skvělým zdrojem vlákniny, která může pomoci podpořit zdravé trávení. Kromě toho má zelí nízký obsah kalorií a tuků, takže je ideální volbou pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet zdravý životní styl. Při přípravě zelné polévky můžete použít jakýkoli druh zelí, které máte rádi. Začněte tím, že v hrnci osmahnete cibuli, česnek a mrkev. Jakmile zelenina změkne, přidejte zelí a několik minut restujte. Přidejte bylinky, koření podle vlastního výběru, nakrájené brambory a přiveďte polévku k varu. (4)

Zdroje: (1) www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-of-bone-broth, (2) Názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713359/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34682540/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat