Sýr při dietě není tabu

16.04.2023 | Výživa

Pro většinu lidí je sýr v dietě zakázaným slovním spojením. Za každou cenu se mu vyhýbají a nahrazují ho v jídle něčím jiným. Nicméně je to poměrně škoda, protože se jedná o chutnou pochoutku, která dokáže ozvláštnit každý pokrm a úspěšně zahnat hlad. Je tedy opravdu nutné vyhýbat se v dietě sýru?

Druhy sýra

Sýr je jedním z nejoblíbenějších mléčných výrobků na světě, který se vyrábí v různých chutích, konzistencích a formách. Druhy sýra existují snad stovky a uspokojí každého milovníka této pochoutky. Existují měkké sýry, které jsou krémové, roztíratelné a jemné, takže se skvěle hodí do sendvičů, hamburgerů a salátů. Mezi nejoblíbenější měkké sýry patří Brie a Camembert, které se obvykle podávají s krekry nebo čerstvým ovocem. Mezi další oblíbené druhy měkkého sýra patří Feta, Ricotta a kozí sýr. (1)

Dále jsou časté poloměkké sýry. Ty jsou tužší než měkké sýry, ale stále mají krémovou strukturu. Mezi příklady poloměkkých sýrů patří například gouda či ementál. Tyto druhy sýrů jsou ideální pro krájení a tavení nebo grilování. Naopak tvrdé sýry zrají delší dobu než měkké a poloměkké sýry a mají pevnou texturu. Mezi tento druh patří například parmazán, který se často používá pro dochucení těstovin a jiných pokrmů. (2)

Proč sýr konzumovat

Sýr je neuvěřitelně všestranná potravina, kterou lze použít v různých receptech a pochutinách. Lze ho jíst samotný, rozpuštěný na toastu, přidávat do polévek, salátů a sendvičů. A co je nejlepší, sýr je plný důležitých vitaminů a minerálů, které mohou prospět vašemu zdraví. Mimo jiné je skvělým zdrojem bílkovin. Sýr je také bohatý na vápník, který je důležitý pro silné kosti a zuby. (3)

Sýr je také skvělým zdrojem zdravých tuků. Zdravé tuky jsou důležité pro udržení zdravého srdce a dodávají tělu potřebnou energii. Navíc je také bohatý na vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro řadu funkcí probíhajících v těle. (4)

Čemu se vyhnout

I když je sýr kvalitní potravinou obsahující spoustu hodnotných složek, s jeho konzumací by se to nemělo příliš přehánět. Pokud ho budete konzumovat příliš, může se stát, že začněte přibírat na váze. Sýr má totiž vysoký obsah kalorií a tuku, což v dietě moc nepomáhá. (5)

Kromě hlídání velikosti porcí existuje několik dalších tipů, jak se vyhnout přibírání na váze ze sýrů. Zaprvé, vybírejte si sýry s nižším obsahem tuku, jako je mozzarella a ricotta. Tyto sýry obsahují méně kalorií a stále poskytují stejné množství bílkovin a vápníku. I v tomto případě platí, že všeho moc škodí a pokud to nepřeháníte s množství, můžete si dát i tučnější druh sýra. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836139/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836139/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31921878/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31921878/, (5) Názor autora, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8408839/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat