Sladké obědy vhodné do diety

12.04.2023 | Výživa

Hubnutí může být pro některé lidi obtížný a frustrující proces, tak proč si ho nezpříjemnit něčím sladkým k obědu. Sladké hlavní jídlo nemusí nutně znamenat kalorickou bombu plnou cukru, a lze dokonce upravit tak, aby obsahovalo dostatek bílkovin. Jaké sladké obědy optimálně vybrat a čemu se při přípravě jídel vyhnout?

Dostatek bílkovin

Sladké obědy mohou být pro hubnutí stejně užitečné, jako ty slané. Navíc jsou k tomu také zábavné a bourají zažitý stereotyp. Nicméně pokud se pohybujete ve fitness světě, budou pro vás důležité hlavně bílkoviny, které ale většinou běžně sladká jídla moc neobsahují. Proto je potřeba tuto důležitou makroživinu do jídel přidávat. Toho se dá docílit buď přidáváním potravin přirozeně bohatých na bílkoviny, nebo použitím proteinového prášku. (1)

Potraviny přirozeně bohaté na bílkoviny, které jsou vhodné pro vaření sladkých pokrmů je poměrně dost. Může se jednat například o tvaroh, vejce, jogurty, mléčné výrobky, ale i cizrnu nebo fazole. Všechno záleží na vaší fantazii a osobních chutích (3).

Vaření a pečení s proteinovým práškem je snadný způsob, jak přidat do svých oblíbených receptů další bílkoviny. Lze ho použít do různých druhů pečiva, od koláčů přes muffiny, sušenky, až po tradiční recepty, jako je žemlovka, tvarohové knedlíky, nudle s mákem nebo krupičná kaše. Než se však pustíte do vaření a pečení, je důležité pochopit základy toho, jak proteinový prášek v kuchyni správně používat (3). 

Přidání proteinového prášku do receptů na pečení lze provést několika způsoby. Proteinový prášek můžete použít jako náhradu jiných ingrediencí, například mouky, nebo jako doplněk. Používáte-li proteinový prášek jako náhradu, budete muset upravit množství ostatních složek, abyste přidaný protein kompenzovali. Jako doplněk můžete do receptu přidat odměrku proteinového prášku bez dalších úprav (3).

Čemu se vyhnout

To, že sladké pokrmy můžete konzumovat i v dietě ještě neznamená, že se vás netýkají žádná omezení. Polévat jídlo čokoládou, neomezeně ho poprašovat cukrem či zalévat ho medem nebude do diety ideální. Nejlepší řešení je cukr nahradit jiným sladidlem, například čekankovým sirupem nebo jiným nízkokalorickým sladidlem. Místo mléčné čokolády vyzkoušejte hořkou, nebo místo ní přidejte ovoce v závislosti na receptu (2). 

Dalším tématem v oblasti sladkého vaření je použití mouky. Pokud chcete, můžete klasickou bílou mouku nahradit celozrnnou a pokrm bude hned obsahovat více vlákniny. Případně je možné použít nějaké speciální druhy mouky, jako je mandlová, kokosová nebo hrachová (2). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218739/ , (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738223/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat