Tolik propírané zdraví ve vejcích

10.04.2023 | Výživa

Vejce jsou základní složkou jídelníčku mnoha lidí, a to z dobrého důvodu. Jsou všestranným zdrojem bílkovin a lze je připravovat různými způsoby tak, že vás nikdy neomrzí. Abyste však mohli těžit z jejich výhod, je důležité vybírat si zdravá vejce. Vejce jsou některými lidmi považovány za zdravé a jiní je považují za škodlivé potraviny zvyšující cholesterol. Jak je tomu doopravdy a jak vybrat ta správní vejce?

Jak vejce koupit

Při nákupu zdravých vajec hledejte ideálně ta, která pocházejí z volného chovu nebo bio vejce. Tato vejce obvykle produkují slepice, které mají přístup do venkovního prostředí například na dvorek, což znamená, že mají větší možnost najít potravu bohatou na živiny, jako je hmyz a tráva. Kromě toho jsou ekologická vejce produkována bez použití syntetických hnojiv, pesticidů nebo jiných chemických látek, které mohou být pro slepice a jejich vejce škodlivé. (1)

Dalším způsobem, jak se ujistit, že jíte zdravá vejce, je zkontrolovat datum spotřeby. Čím čerstvější vejce jsou, tím jsou obvykle lepší. Pokud kupujete vejce v obchodě, hledejte taková, která mají datum spotřeby alespoň několik týdnů. Pokud řešíte i etickou stránku věci, zaměřte se na výběr vajec od šťastných slepic, kterým jsou zajištěny ty nejkvalitnější životní podmínky. (2)

Vejce a cholesterol

Kolem vajec se traduje, že jsou plné cholesterolu a škodí zdraví. Někteří lidé se obávají, že jim zvýšená konzumace vajec může zvýšit i riziko srdečních onemocnění.  Nemusí tomu ale být nutně tak. Vejce sice obsahují cholesterol, ale jeho množství není příliš vysoké. V běžných dávkách vejce nepředstavují nebezpečí vysoké hladiny cholesterolu v krvi u zdravých jedinců. Pro osoby s vysokou hladinou cholesterolu nebo osoby ohrožené srdečními chorobami je však důležité omezit potraviny bohaté na cholesterol, včetně vajec. (3)

Je důležité si uvědomit, že vejce mají sice vysoký obsah tuku, ale nejsou jedinou potravinou, která může zvyšovat hladinu cholesterolu. Zvýšit hladinu cholesterolu může také konzumace příliš velkého množství nasycených tuků a logicky i tučných potravin. Je proto dobré se zamyslet, jestli za zvýšenou hladinu cholesterolu mohou vajíčka nebo ve skutečnosti ta oblíbená tlačenka, salám, párky nebo vepřové výpečky. Správně vyvážená strava, která zahrnuje zdravé tuky, bílkoviny a celozrnné výrobky, může pomoci udržet hladinu cholesterolu pod kontrolou. (4)

Jak vejce uvařit

V neposlední řadě je důležité vejce správně uvařit, abyste z nich získali co nejvíce živin. Míchaná vejce a omelety jsou skvělým způsobem, jak si vejce vychutnat bez přidání přílišného množství tuku nebo soli. Vařená vejce jsou také zdravou volbou, pokud do nich nepřidáte příliš mnoho másla nebo oleje. Nezáleží zase tolik na způsobu přípravy, jako na tom, co si k vajíčkům přidáte za potraviny. V každém případě je škoda tuto potravinu bezdůvodně vyřazovat z jídelníčku. (2)

Zdroje: (1) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33653527/, (2) Názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400894/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27126575/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat