Zdravé varianty těstovin

05.06.2023 | Výživa

Těstoviny jsou oblíbenou přílohou k masu, omáčkám, zelenině i čemukoli jinému. Kvůli své chuti a textuře jsou velmi populární a není se vůbec čemu divit. Někteří lidé je z jídelníčku vyřazují, protože se domnívají, že jsou nezdravé nebo že po nich přiberou. Je tomu ale opravdu tak nebo se těstovin nemusíte obávat?

Těstoviny a jejich využití

Těstoviny jsou bohatým zdrojem sacharidů a vlákniny. Pokud se konzumují s mírou, v kombinaci se zeleninou a dalšími zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny, kuřecí maso nebo ryby, mohou být součástí zdravé stravy. Hodně při tom záleží na vašich cílech a druhu používaných těstovin. Těstoviny jsou nejčastěji vyrobeny z rafinované mouky, to znamená, že v sobě nemají tolik vlákniny, jako jejich celozrnná varianta. Rafinované těstoviny obvykle během výrobního procesu ztrácejí většinu živin, a tudíž jsou méně výživné. (1)

Těstoviny jsou velmi oblíbenou přílohou, která je poměrně variabilní. Můžete je zapékat, připravit je s omáčkou, osmahnout je na pánvi nebo jednoduše uvařit. Pokud se dobře dochutí a přidá se k nim zdroj bílkovin, máte vyhráno. (2)

Celozrnná varianta

Celozrnné těstoviny jsou bohatým zdrojem vlákniny a dalších důležitých živin. Těstoviny z celých zrn pšenice, hnědé rýže, či špaldy, jsou plné výživných látek a ve srovnání s rafinovanými těstovinami jsou považovány za zdravější. Navíc díky vysokému množství vlákniny vás dokážou zasytit na delší dobu a pomáhají při hubnutí. (3)

Dalšími alternativami mohou být těstoviny z cizrny, čočky, zeleninové varianty a soba nudle vyrobené z pohanky. Neznamená to ale, že se vašich oblíbených bílých těstovin už nikdy nemůžete ani dotknout. Naopak si je dejte, ale pokud jste v dietě, dbejte na jejich množství, ať to nepřeženete s energetickým příjmem. (2)

Zdravá jídla s těstovinami

Receptů na zdravé pokrmy s těstovinami je opravdu hodně. Vyzkoušejte třeba pečeného lososa s těstovinami a zeleninou nebo smíchejte těstoviny s pestem a přidejte kuřecí maso. Ani české kuře na paprice nemusí být kalorickou bombou, pokud se k němu přidají těstoviny. Za zkoušku také jistě stojí zapečené těstoviny se špenátem a sýrem nebo domácí boloňské špagety s hovězím masem. V horké dny přijde vhod těstovinový salát se spoustou zeleniny, domácí zálivkou a kuřecím masem. Fantazii se zkrátka meze nekladou. (2)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7426435/, (2) Názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7426435/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat