Ze zdravého salátu lze udělat kalorickou bombu

13.04.2023 | Výživa

Nejeden dietář si při představě zdravého jídla na hubnutí představí salát. Existuje jich snad nespočet druhů a po celá léta jsou považovány za ideální stravu pro hubnutí. Je tomu ale opravdu tak? Dá se tento pokrm z pohledu kalorií nějak zkazit?

Čemu se vyhnout

Saláty jsou skvělé a chutné. Získáte z nich spoustu vlákniny, vitaminů a minerálů. Nicméně pokud si saláty rádi dáváte se smetanovými zálivkami koupenými v obchodě, pak to vašemu hubnutí opravdu neprospívá. Takovýto salát vám moc nezasytí a brzy po něm máte hlad. Navíc má poměrně hodně kalorií, které jste mohli využít na jiná jídla. Energetickou hodnotou se totiž může přibližovat těstovinám s kuřecím masem, nebo plněné domácí tortille. 

Celkově platí, že pokud se vyžíváte v zálivkách, ořeších, tučném sýru či olivovém oleji, salát pro vás přestává být dietní pochoutkou. Zamyslete se nad tím, co ve vašich oblíbených kupovaných salátech opravdu je a vyzkoušejte si je připravit doma, kde máte perfektní kontrolu nad tím, co si do jídla dáváte.

Co by měl obsahovat salát

Vyzkoušejte třeba zeleninové saláty, které jsou složené převážně ze zeleniny. Většina ingrediencí je syrová, ale přidávají se i tepelně upravené. Tyto saláty obsahují především listovou zeleninu, jako je hlávkový salát, baby špenát, kapusta, rukola a koriandr. Dalšími běžnými ingrediencemi jsou rajčata, papriky, okurky, cibule, mrkev, klíčky a ředkvičky. 

Přičemž nezapomeňte na kvalitní zdroje bílkovin a tuků. Podle chuti přidejte třeba vejce, ořechy, avokádo, nastrouhaný sýr, kuřecí kousky, olivy, cizrnu, domácí zálivku nebo pár krutonů. Možností je opravdu hodně, takže si vyberte to, co vám chutná. Nezapomeňte ale počítat. 

Sladká varianta

Máte po jídle chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte místo kousku čokolády misku ovocného salátu. Ovocné saláty jsou výbornou volbou pro zdravou snídani. Můžete je však jíst i jako svačinu nebo dezert po jídle. Tyto saláty obvykle obsahují ovoce, jako jsou jablka, grapefruity, granátová jablka, bobuloviny, banán, kiwi a jiné. Do těchto salátů můžete také přidat ořechy podle chuti. Například vlašské ořechy, mandle, pekanové ořechy, buráky nebo kešu. Na druhu nezáleží, všechny salátu dodají křupavou strukturu. 

Případně můžete přidat kapku medu, granoly, řeckého jogurtu nebo čehokoliv, co vám chutná. Nebojte se experimentovat a najděte to, co máte rádi. Záleží na vašich chutích a naplánovaném jídelníčku.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat