Brambory vs. batáty

06.06.2023 | Výživa

Sladké brambory jsou měkká, kořenová zelenina s vysokým obsahem škrobu. Lze je konzumovat samostatně nebo jako součást slaných i sladkých pokrmů. V posledních několika letech obliba sladkých brambor stoupá. Ať už jíte v restauraci, v supermarketu, nebo listujete kuchařskou knihou, nelze se jim vyhnout. Jaké jsou ale rozdíly mezi běžnými bramborami a batáty?

Batáty

Sladké brambory jsou v komunitách zabývajících se zdravím a fitness konzumovány poměrně často. Jak je to ale ve skutečnosti s jejich výživovou hodnotou?  Sladké brambory obsahují velké množství vlákniny, zejména když jsou konzumovány se slupkou. Navíc jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů. Vláknina je nezbytná pro kontrolu chuti k jídlu, spalování tuků, udržování zdravého trávení a budování svalové hmoty. Jedna porce sladkých brambor obsahuje asi 8 gramů vlákniny. (1)

Brambory

Běžné brambory jsou zdrojem několika důležitých vitaminů a minerálů. Jsou dobrým zdrojem draslíku, kyseliny listové a vitaminu C a obsahují také další živiny, jako je hořčík, železo, fosfor, vápník, thiamin a niacin. Navíc jsou plné vlákniny, kvalitních sacharidů a spolehlivě zasytí. Není nutné se jich obávat ani v dietě, pokud jsou vařené, nebo připravované s minimálním množstvím oleje. (2)

Na co si dát při přípravě pozor

Brambory a sladké brambory jsou sice zdravé, ale z bramborového jídla se snadno může stát kalorická bomba. Veškeré živiny v těchto bramborách nevyváží negativa, která přináší jejich špatná příprava. Pokud se brambory i batáty smaží, nebo pečou na velkém množství oleje, stává se z nich jídlo, které nám mnoho živin nedodá. (3)

Místo toho je lepší oba druhy uvařit, ideálně ve slupce a vychutnat si je tak, jak jsou. Pokud ale máte rádi hranolky, nemusíte zoufat. Pouze stačí místo obyčejné fritézy použít tu horkovzdušnou, nebo využít domácí troubu. (4)

Využití obojího

Mnoho lidí nahrazuje běžné brambory těmi sladkými, protože se domnívají, že sladké brambory jsou zdravější volbou. Oba druhy obsahují podobné množství vody, sacharidů, tuků a bílkovin. Obě varianty jsou dobrým zdrojem vitaminu C a draslíku.  Sladké brambory navíc oproti klasickým, představují také vynikající zdroj beta-karotenu, který vaše tělo může přeměnit na vitamin A. (4)

Vzhledem k obsahu vlákniny a vitaminů jsou sladké brambory často považovány za zdravější volbu mezi oběma druhy. Nicméně rozdíly mezi batáty a klasickými bramborami nejsou vůbec velké. S klidem se dají konzumovat i běžné české brambory, které budou skvělým zdrojem sacharidů, dají se připravit na spoustu způsobů a jejich cena bývá nižší. Nelze tedy říci, že by jedna varianta byla lepší než ta druhá. Záleží hodně také na osobních preferencích. (3)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8156662/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19960391/, (3) Názor autora (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6593376/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat