Alkohol během diety doplňuje prázdné kalorie

05.04.2023 | Výživa

Pití alkoholu je pro lidi oblíbenou zábavou. Někteří lidé mají dokonce názor, že alkohol může být zdraví prospěšný. Například červené víno může snižovat riziko srdečních onemocnění. Alkohol však hraje velkou roli také při redukci hmotnosti a může hrát velkou roli v udržování kalorického deficitu. Jaký vliv má alkohol na hubnutí a je možné v dietě pít?

Alkohol představuje prázdné kalorie

Alkoholické nápoje jsou často označovány jako zdroj prázdných kalorií. To znamená, že tělu dodávají kalorie, ale obsahují jen velmi málo živin, které by tělo mohlo využít. Například v jedné plechovce piva je téměř 155 kalorií a v průměrné sklenici červeného vína je zhruba 125 kalorií. (1)

Proto takové večerní posezení s několika drinky může vést ke konzumaci několika stovek kalorií navíc, které ničí kalorická deficit a s ním i snahy na hubnutí. Ještě kaloričtější jsou nápoje míchané s ovocnými šťávami nebo limonádami. (2)

Negativní vliv na spánek

Noční sklenička u televize před spaním se může zdát jako ideální řešení pro klidný spánek, ale možná byste si to měli rozmyslet. Alkohol totiž může vést ke zvýšení bdělosti během spánkových cyklů. Spánková deprivace, ať už z nedostatku spánku, nebo z jeho poruch, může vést k nerovnováze hormonů souvisejících s hladem, sytostí a ukládáním energie. (3)

Vliv na lidské orgány

Hlavním úkolem jater je fungovat jako filtr pro všechny cizorodé látky, které se dostanou do těla, jako jsou drogy a alkohol. Játra se také podílejí na metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin. Nadměrná konzumace alkoholu může vést k tzv. alkoholickému ztučnění jater. Tento stav může poškodit vaše játra a ovlivnit způsob, jakým vaše tělo metabolizuje a ukládá sacharidy a tuky. Tyto změny mohou vést k nabírání hmotnosti a problémům s redukcí hmotnosti. (4)

Jaký alkohol je možné během diety konzumovat

Přestože úplné vyřazení alkoholu z jídelníčku není nutně jediným způsobem, jak zhubnout, existuje mnoho výhod, které přináší vynechání alkoholu, nebo jeho střídmá konzumace. Můžete se těšit na zdravější tělo, lepší spánek, lepší trávení a méně přebytečných kalorií. (5)

Když už se alkohol rozhodnete pít, vyzkoušejte takové druhy, které mají méně kalorií. Nízkokalorická je například vodka, whisky, gin, tequila nebo brandy. Pokud ale nemáte rádi tvrdý alkohol, rozumně velká sklenice vína, nebo láhev piva nemusejí nutně znamenat nic hrozného. (5)

Zdroje: (1) www.alcoholthinkagain.com.au/alcohol-your-health/alcohol-and-long-term-health/alcohol-and-nutrition/, (2) www.medicalnewstoday.com/articles/alcohol-and-weight-loss, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5821259/, (4) www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body, (5) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat