Čajoví pomocníci při snižování vysokého krevního tlaku

02.04.2023 | Výživa

Závratě, vnitřní neklid, bolesti hlavy, poruchy spánku, dušnost nebo bušení srdce. Vysoký krevní tlak není radno podceňovat. Snižte ho s pomocí těchto úžasných čajů!

Normální krevní tlak je 120/80 mm Hg nebo nižší. Když je trvale vyšší než 130/80 mm Hg, nazývá se to hypertenze neboli zvýšený krevní tlak, což je vážný zdravotní stav, který zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Jednou z hlavních příčin je nezdravý životní styl, tedy nevhodné stravovací návyky, nedostatek fyzických aktivit, nedostatečný spánkový režim a nefiltrování stresu (5).

Existuje přitom mnoho potravin, které člověk může přidat do svého jídelníčku, když bojuje s hypertenzí. Patří sem zelená listová zelenina, ovoce bohaté na vlákninu a podobně. Slyšeli jste ale někdy o tom, že proti hypertenzi působí i čaje? Tyhle jsou nejlepší!

Zelený čaj

Od hubnutí až po efektivní zvládání chronických zdravotních stavů. To vše zmůže zelený čaj, který patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Podle studií může pití zeleného čaje (ve správném poměru) zlepšit průtok krve a také snížit riziko zánětu v srdečních tkáních (1). Obecně platí, že zelený čaj je plný antioxidantů, jež jsou skvělé pro zdraví srdce.

Ibiškový čaj

Ibišek. Tato krásná červená květina je známá pro své úžasné vlastnosti při zvládání problémů s vysokým krevním tlakem (2). Ibiškový čaj je taktéž plný několika antioxidantů, nicméně měl by se konzumovat pouze po konzultaci s lékařem.

Oolong čaj

Dalším dobrým tipem na čaj může být teplý šálek čaje oolong, který je opět bohatý na antioxidanty, jež jsou dobré pro zdraví srdce (3). Jak často ho pijete?

Heřmánkový čaj

Na seznam prostředků pro zvládání vysokého krevního tlaku, společně s předepsanými léky, jednoznačně patří i heřmánkový čaj. Pomáhá uvolnit krevní cévy, zklidňuje tělo i mysl a podporuje spánek. Studie prokázaly, že hlavní aktivní sloučeniny v heřmánku (terpenoidy alfa-bisabolol a azuleny) mají antioxidační, antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti (4). Tak do dna!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7015560/, (2) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6621350/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19996359/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5181385/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539859/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat