Tato zdravá semínka okamžitě zařaďte do svého jídelníčku

25.03.2023 | Výživa

Jsou drobná, skoro až nenápadná, ale mocná! Semínka patří k zásobárnám vitaminů a minerálů a s tělem dělají doslova divy. Tyhle si přidávejte do salátů nebo jogurtů!

Říká se, že člověk by nikdy neměl soudit knihu podle obalu. A stejně to platí i pro jídlo. Menší potravina rozhodně není podřadná potravina! Příkladem jsou semínka, u nichž mnozí lidé přehlížejí jejich nutriční výhody. Která konkrétně ve své stravě potřebujete?

Semena melounu

Meloun je jednou z nejoblíbenějších pochoutek v parných letních dnech. Jeho semena obsahují omega-6 mastné kyseliny a jsou skvělým zdrojem B-komplexu a minerálů, jako je hořčík, fosfor, zinek, železo, draslík a měď, která je kofaktorem několika enzymů, jež se podílejí na produkci energie, metabolismu železa, aktivaci neuropeptidů, syntéze pojivové tkáně a syntéze neurotransmiterů (1).

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou plná omega-6 mastných kyselin, vitaminu E a B-komplexu. Zároveň patří k zásobárnám hořčíku, mědi, draslíku, vápníku, železa, zinku a selenu. Selen je základní složkou řady enzymů, z nichž některé mají antioxidační funkce. Nedostatek tohoto prvku vede k oxidačnímu stresu (2).

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka taktéž obsahují omega-6 tuky a bývají bohatým zdrojem vitaminu E a B-komplexu. Ukrývají ovšem i vápník, železo, mangan, zinek a aminokyselinu tryptofan, jež se po konzumaci metabolicky přeměňuje na bioaktivní metabolity, včetně serotoninu, melatoninu a niacinu. Tryptofan přispívá k syntéze bílkovin a regulaci řady fyziologických mechanismů (3).

Chia semínka

Chia semínka jsou dobrým zdrojem omega-3 tuků spolu s minerály, jako je železo a vápník. Ten prokázal mnoho zdravotních přínosů, ke kterým patří snížení hypertenzních poruch v těhotenství, snížení krevního tlaku zejména u mladých lidí, prevence osteoporózy, redukce cholesterolu a krevního tlaku (4).

Lněná semínka

Omega-3, vláknina vitamin B1, měď, selen a hořčík neboli magnesium. Magnesium se využívá při prevenci a léčbě mnoha běžných zdravotních stavů, a to včetně migrény, metabolického syndromu, cukrovky, hyperlipidémie (porucha lipidového metabolismu), astmatu, premenstruačního syndromu, preeklampsie a různých srdečních arytmií (5).

Zdroje: (1) www.ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12134713/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6158605/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683260/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat