Jasné zdroje zdravých tuků

14.03.2023 | Výživa

Lidé se dříve tukům ve stravě vyhýbali, protože byly považovány za hlavní příčinu srdečních onemocnění. To už ale dnes není pravda a ukazuje se prospěšnost tuků pro fungování lidského těla. Jak ale vybrat ty správné a jak rozlišit ty zdravé?

Sýry a mléčné výrobky

Sýr je navzdory své pochybné pověsti překvapivě výživný. Je skvělým zdrojem vápníku, vitaminu B12, fosforu a selenu a obsahuje mnoho dalších užitečných živin. Zároveň je také bohatý na bílkoviny, což pomáhá doplnit jejich denní příjem a ještě si při tom pochutnat. (1)

Zdá se také, že sýr, stejně jako ostatní mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, nezvyšuje riziko srdečních onemocnění ve srovnání s mléčnými výrobky se sníženým obsahem tuku, jak se dříve předpokládalo. Není se tedy proč bát konzumace oblíbených sýrů a můžete si je tak bez výčitek vychutnat. (2)

Vejce

Vejce byla dříve považována za nezdravá, protože žloutky obsahují velké množství tuku. Nové studie však ukázaly, že cholesterol ve vejcích nemá negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, alespoň ne u většiny lidí. (3)

Kromě toho jsou vejce hluboce výživná, obsahují řadu vitaminů a minerálních látek. Obsahují množství zdravých tuků a užitečných bílkovin. Vejce jsou také potravinou vhodnou pro hubnutí. Mají vysoký obsah bílkovin, které vám pomohou zůstat sytější mezi jídly a snížit příjem nadbytečných kalorií. (4)

Ryby

Tučné ryby jsou obecně považovány za jeden z nejvýživnějších zdrojů živočišných bílkovin. Patří sem ryby jako losos, pstruh, makrela, sardinky a sleď. Tyto ryby jsou plné srdci prospěšných omega-3 mastných kyselin, kvalitních bílkovin a řady vitaminů a minerálů. (5)

Pokud nemůžete, nebo nechcete jíst ryby, může být užitečné užívání doplňku stravy s rybím tukem. Nejlepší je olej z rybích jater tresky obecné. Obsahuje všechny omega-3, které potřebujete, a také dostatek vitaminu D. (6)

Ořechy a semínka

Ořechy jsou neuvěřitelně zdravé, protože mají vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny a jsou dobrým rostlinným zdrojem bílkovin. Ořechy také obsahují vitamin E a jsou nabité hořčíkem, minerálem, kterého většina lidí nemá dostatek. Mezi zdravé ořechy patří mandle, vlašské ořechy, makadamové ořechy a řada dalších. (7)

Opravdu se není při konzumaci zdravých tuků čeho bát, jen je potřeba dávat pozor na jejich kalorickou hodnotu a vybírat ty správné. Hlavně by vám jídlo mělo vždy chutnat, nemá cenu do sebe něco tlačit jenom proto, že byste měli. (8)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8971000/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8971000/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946211/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852834/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7007307/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7007307/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9601893/, (8) Názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat