Sójové mléko pod drobnohledem

Jestli mezi rostlinnými mléky existuje něco jako veterán, pak je to sójové mléko. Co byste o něm rozhodně měli vědět? 

Veganský nápoj, který je nám známý už dobrých 100 let, se odkazuje na více než 2000letou historií v zemi svého původu, v Číně. Ve skutečnosti je sója jednou z pěti posvátných rostlin, spolu s rýží, pšenicí, ječmenem a prosem, a stále je nejdůležitějším zdrojem bílkovin ve stravě země Dálného východu s poměrně nízkým obsahem masa. Je to dáno především tím, že sója je rostlinou s nejbohatšími bílkovinami na světě a její bílkoviny se absolutně vyrovnají živočišným bílkovinám. To znamená, že je pro lidské tělo obzvláště snadno využitelný. Jedna sklenice sójového mléka obsahuje přibližně stejné množství bílkovin jako jedna sklenice kravského mléka. Žádný jiný rostlinný nápoj to v této podobě a kvalitě nedokáže.

Co je sójové mléko?

Sójové mléko je nejstarší alternativou mléka, která existuje, a druhým nejkonzumovanějším rostlinným nápojem po mandlovém mléce. Poskytuje plnohodnotné bílkoviny, ale obsahuje mnohem méně sacharidů a tuku než kravské mléko. Proto je dobrou volbou jako dietní nápoj a je vhodný i pro diabetiky a sportovce. 

Sojové mléko má ale také jeden problém – problém s image. Vedlejší účinky na zdraví, pochybné přísady, genetické inženýrství, ničení životního prostředí, abychom jmenovali jen několik těch klíčových. 

Jak lze nápoj využít v kuchyni?

Uváděné kravské mléko můžete v podstatě ve všech receptech snadno nahradit sójovým – bez ohledu na to, zda pečete, vaříte nebo vyrábíte zmrzlinu. Veganský jogurt si dokonce můžete vyrobit sami ze sójového mléka.

Sójové mléko a jeho zdravotní účinky

Žádný jiný veganský nápoj není tak kontroverzní jako sójové mléko kvůli svým složkám. Někteří nápoj vychvalují jako zázračný lék, jiní jej démonizují kvůli obsaženým insoflavonům, tzv. fytoestrogenům, které jsou často spojovány se škodlivými zdravotními účinky. Často se považuje za viníka feminizace a neplodnosti u mužů, negativního ovlivnění funkce štítné žlázy nebo zvyšování rizika rakoviny prsu u žen.

Faktem je, že konzumace sójového mléka je podle současného názoru vědy pro zdravé lidi neškodná, pokud se konzumuje s mírou. Na rozdíl od obvinění, která se z velké části zakládají na starých pramenech z doby před rokem 2004, které nebyly prokázané, obsahují sójové boby obzvláště kvalitní a snadno dostupné bílkoviny. Díky tomu jsou cenným rostlinným zdrojem bílkovin – zejména pro lidi, kteří se stravují vegansky. Sójové boby a sójové výrobky mají zároveň nízký obsah tuku, což z nich dělá nízkoenergetickou potravinu, která je zdrojem bohatým na živiny. Protože sójové produkty neobsahují cholesterol, jsou prospěšné i pro lidi se srdečními a cévními problémy.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9410752/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat