Aktuálně je in vynechávat snídani

03.03.2023 | Výživa

Přerušovaný půst je ve zdravotních a fitness kruzích stále populárnější. Hodně lidí tedy přirozeně zajímá, jestli se obejdou pravidelně bez snídaně.

Při přerušovaném půstu je snídaně nejen nepovinná, ale ani se přímo nedoporučuje. Nejběžnější metodou půstu je 16 hodinový noční půst, po kterém následuje 8 hodinové okno, kdy se opět jí. Je ale vynechávání snídaně bezpečné? Dokáže přinést i nějaké benefity?

Proč je snídaně důležitá?

Existuje mnoho důvodů, proč mnoho odborníků tvrdí, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Snídaně například může pomoci nastartovat  metabolismus. Pokud večeříte mezi šestou a osmou hodinou večerní a pak celou noc spíte, je to spousta času bez jakékoli potravy. Někteří lidé při vynechání snídaně dokonce pociťují bolesti hlavy, pokles hladiny cukru v krvi, mdloby a potíže se soustředěním.

Chcete-li při snídani získat co nejvíce živin a začít den plní energie, vybírejte si potraviny s kombinací sacharidů, bílkovin, tuků a vlákniny. Sacharidy vám hned dodají energii, bílkoviny a vláknina vás udrží syté po celé dopoledne. 

Důvody vynechávání snídaně

Někteří lidé vynechávají snídani nezáměrně, a to například proto, že se nasnídat ráno prostě nestihnou. Tento přístup ale není pro zdraví dobrý a tělo to jistě nenese dobře. Jiní lidé zase nesnídají, protože tvrdí, že nemají hlad. Problém nastává, když jsou snídaňoví vynechávači tak hladoví, že se přejídají, když se konečně mohou během dne najíst. 

Pokud je vaším cílem nastartovat metabolismus a zhubnout, studie ukazují, že to, zda snídani sníte, nebo vynecháte, nemá na počet spálených kalorií žádný vliv. Pokud nedodržujete přísný dietní režim kvůli chronickému onemocnění, jako je cukrovka, není načasování ranního jídla rozhodující. Místo toho je důležité zaměřit se na všímavost a věnovat pozornost signálům, kterými vám vaše tělo dává vědět, jak se cítí.

Jak by měla vypadat zdravá snídaně?

Nejlepší je ve snídaňovém jídle kombinovat dostatek sacharidů, bílkovin a tuků. Skvělými jídly plnými makroživin  jsou například ovesná kaše s ořechy a banány, celozrnný toast s ořechovým máslem a ovocem, řecký jogurt s ořechy a bobulovým ovocem a míchaná vejce se zeleninou, jako je paprika, špenát a cibule. 

Vyvážená snídaně by měla být doplněna dostatečným pitným režimem v podobě čisté vody či neslazeného čaje. Pokud vám chutná ovocný džus, není nutné si ho přímo odpírat. Nicméně je potřeba hlídat si, kolik džusu konzumujete, protože obsahuje podobné množství cukru, jako kdejaká oblíbená limonáda. 

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9228511/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat