Top hřejivé polévky pro zimní sezonu

27.02.2023 | Výživa

Polévka patří mezi teplé, uklidňující jídlo, které podporuje a usnadňuje trávení, stimuluje chuť k jídlu a dodává tělu tekutiny. Jakou byste si právě teď měli uvařit? Dejte přednost těmto top pěti výživným, „zimním“ tipům!

Polévky jsou lehké, syté a zdravé. Mohou nahradit hlavní jídlo? Pokud jsou „vyrobeny“ ze zeleninového vývaru, dobrých libových bílkovin s vývarem z kostí (pro zvýšení funkčnosti) a trochou bylinek a koření, příležitostně se dají považovat za hlavní chod. Ale ne pravidelně. Pochopitelně, že záleží na složení polévky, nicméně některé druhy neobsahují dostatek sacharidů a vlákniny. A kterých pět polévek patří mezi top hřejivé a zdravé – vhodné do chladných dnů?

Kuřecí polévka

Kuřecí polévka představuje dobrý zdroj bílkovin. Proteiny jsou velké, složité molekuly, které hrají v těle mnoho kritických rolí. Dělají většinu práce v buňkách a jsou nezbytné pro strukturu, funkci a regulaci tělesných tkání a orgánů. Zlepšují zdraví pokožky, vlasů a nehtů! Jejich nedostatek pak vede ke zvýšené náchylnosti k nemocem a následným problémům (1).

Houbová polévka

Houbová polévka je dobrou zásobárnou jódu, mědi a selenu, což je nutriční antioxidant (2). Polévka s houbami pomáhá posilovat imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu a redukuje obezitu.

Brokolicová polévka

„Zelený květák“ neboli brokolice je vynikajícím zdrojem antioxidantů. Bývá bohatá na vitamin C a vápník. Céčko je nezbytné pro biosyntézu kolagenu, L-karnitinu a některých neurotransmiterů, podílí se také na metabolismu bílkovin. Vhodný příjem vápníku prokázal mnoho zdravotních přínosů, jako je snížení hypertenzních poruch v těhotenství, snížení krevního tlaku zejména u mladých lidí, prevence osteoporózy a kolorektálních adenomů, snížení hodnot cholesterolu a snížení krevního tlaku (3).

Špenátová polévka

Špenátová polévka v sobě ukrývá dostatek železa a kyseliny listové, která může mít příznivé účinky na kognitivní vývoj dítěte u těhotných žen (4). Přidejte kapku limetky, ať se železo vstřebává o něco lépe!

Zelňačka

Kysané bílé zelí nabízí vitamin C. Dále poskytuje minerální látky jako zinek, vápník a železo. Ceněný je také vysoký obsah vlákniny. Její příjem souvisí s celkovým metabolickým zdravím. Podle vědců se taky zdá, že nízký příjem vlákniny ve stravě je spojen s rizikem rozvoje deprese (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140426/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723386/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683260/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31672132/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589116/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat