Potraviny vhodné ke zdravé snídani

01.03.2023 | Výživa

Při výběru potravin, které jsou vhodné ke snídani, je potřeba mít se na pozoru.

Ne všechny potraviny, které jsou stereotypně vnímány jako zdravé, takové opravdu jsou. Jak se ale vyznat ve velkém výběru potravin, které jsou nám nabízeny a kterým potravinám se raději vyhnout?

Potraviny, které raději vynechat

Ne všechny potraviny, které se tváří jako zdravé, jsou skutečně tělu prospěšné. Na první pohled se sice může zdát, že müsli a cereálie jsou tím pravým kandidátem pro zdravou snídani. Když si ale blíže prohlédnete jejich složení, možná vás překvapí množství cukru, který je obsažen v tomto výrobku. Rázem se tak dobré úmysly mohou proměnit v kaloriemi nabitou snídani, která nezasytí tak, jak by měla (1).

Se zdravou snídaní má také spousta lidí spojenou sklenici pomerančového džusu, který je na tom ale s obsahem cukru velmi podobně, jako zmíněné cereálie. Při výběru snídaně se můžeme setkat také s nejrůznějšími druhy nezdravého pečiva, jako jsou croissanty, koblihy a koláče. Uchylujeme se k nim nejčastěji, když zrovna nestíháme a máme hodně práce. Ani tyto potraviny ale nedokážou tělo na delší dobu zasytit a za chvíli si tělo žádá další. To, že některá jídla nejsou tu nejlepší volbou pro každodenní snídani, ale neznamená, že jsou úplně zakázané a nesmíte se na ně už nikdy ani podívat. Pokud se rozhodnete se výjimečně odměnit něčím méně zdravým, nebude to pro vaše tělo znamenat skoro žádný rozdíl (2).

Sladké snídaně

Co tedy pravidelně snídat, aby mohlo tělo zdravě fungovat? Pro příznivce sladkého hned po ránu existuje spousta zdravých variant. Skvělým způsobem, jak začít svůj den, je ovesná kaše. Lze ji dochutit proteinem, lesními plody, banánem, trochou kvalitní granoly, oříšky nebo kouskem oblíbené čokolády. Fantazii se meze nekladou. Další alternativou je miska řeckého jogurtu s ovocem a oříšky. Možností je opravdu hodně, ale vždy platí, že byste nikdy neměli zapomínat na ovoce, které je skvělým zdrojem vlákniny a vitaminů (3).

Slané snídaně

Ne každý má ale rád sladké a raději si ráno dá snídani slanou. V tomto případě neuděláte chybu s kvalitní kuřecí šunkou, sýrem cottage, kvalitním žitným chlebem, vaječnou omeletou, míchanými vajíčky či avokádovým toustem. Vše samozřejmě doplněné o velkou porci zeleniny, nabitou vitaminy (3).

Zdroj: (1) názor autora, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356876/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat