Odlehčené varianty potravin a jejich výhody

26.02.2023 | Výživa

Při dietě můžete snadno nabýt dojmu, že všechen tuk je špatný a odteď byste neměli jíst žádné tučné potraviny.

S touto myšlenkou se spousta lidí obrací k light variantám potravin. Mají tyto potraviny v jídelníčku místo nebo si jejich konzumací můžeme dokonce uškodit? 

Co jsou to light potraviny

Light potraviny se obvykle vyznačují menším množstvím cukru nebo tuku v jejich složení. Většinou pak oplývají i nižší kalorickou hodnotou, což oceňují nejen lidé v redukci hmotnosti. Je ale opravdu dobré tyto potraviny ve velkém konzumovat nebo tím přicházíte o cenné živiny?

Vyvážená a zdravá strava by měla obsahovat vyvážený poměr bílkovin, sacharidů, ale i tuků. Není tedy potřeba se tuku ve stravě vyhýbat a jíst kvůli tomu pouze light varianty potravin. Absence tuku v potravinách se dokonce dokáže negativně projevit na chuti potraviny a její kvality. Existují různé druhy odlehčených potravin. Jednat se může o jogurty, sýry, nápoje, ale i o různé trvanlivé potraviny (1).

Výhody odlehčených variant

Odlehčené potraviny v dietě dokáží jídlo odlehčit od přebytečných kalorií v dietě. Není tomu ale vždy nutně tak. Je potřeba jednotlivé potraviny prověřovat a zajímat se o jejich složení. Nižší kalorická hodnota přijde vhod v dietě, když chcete ušetřit nějaké ty kalorie, což se může hodit například u sýrů, případně u občasně konzumovaných sladkých nápojů (4).

Nevýhody light potravin

Pokud byste se pokoušeli kompletně vyřadit tuky z jídelníčku, mohlo by to mít na vaše tělo negativní účinky. Tuky se podílejí na některých důležitých procesech v těle, jako je tvorba hormonů a ochrana před úniky tělesného tepla. Takže v případě dlouhodobé konzumace pouze nízkotučných variant potravin si můžete přivodit různé zdravotní problémy (2).

Při snižování množství tuku ve stravě také může dojít k tomu, že budete nahrazovat chybějící energii z tuků jinými zdroji, které k hubnutí rozhodně nepomohou. V případě light variant nápojů je cukr nahrazován jinými sladidly, z nichž některé podle vědeckých studií, mohou mít negativní vliv na lidské zdraví  (3).

Pro zdravého člověka tedy nemá velký smysl vyhýbat se tukům. Dokonce je dobré je do jídelníčku pravidelně zařazovat a vybírat především tzv. zdravé tuky, které lze získat z málo zpracovaných potravin, jako je maso, ryby, vejce, ořechy nebo avokádo.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9027421/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5577766/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8946744/, (4) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat