Krabičkové diety pod drobnohledem

22.02.2023 | Výživa

Určitě už jste slyšeli o krabičkových dietách. Hlavně na začátku roku se objevují v reklamách v televizi, na internetu i ve vašem okolí.

Konzumace jídel pečlivě připravených v krabičce, navíc skoro bez práce, zní na jednu stranu lákavě. Je tato dieta ale opravdu účinná nebo se jedná pouze o reklamní trik?

Co je to krabičková dieta

Nejprve je potřeba ujasnit si, co to krabičková dieta vlastně je. V podstatě spočívá v tom, že jíte pouze jídlo, které je předem nachystané v krabičkách. Můžete tak získat větší kontrolu nad tím, co ve skutečnosti za den zkonzumujete. Což může být minimálně ze začátku užitečné a poučné. Nicméně je potřeba rozlišovat krabičkové diety kupované od firem. Ty mohou sice splňovat požadavky na nutriční hodnoty a vyzkoušíte pokaždé něco nového k jídlu, ale problém může spočívat v tom, že ne všichni mají stejné chutě. Připravené jídlo pak do sebe můžete soukat a dojídat se jiným. Což pro vaše fitness cíle nebude užitečné.

Výhody této diety

S krabičkovou dietou lze poměrně snadno mít přehled o tom, co jíte, i když zrovna nemáte tolik času, kolik byste si přáli. Všechno je předem nachystané a nad jídlem už dál nemusíte přemýšlet. Prostě jenom v daný čas vytáhnete správnou krabičku a můžete začít jíst. Pokud je vaším cílem zhubnout, je potřeba si spočítat optimální kalorický příjem a množství makroživin. Stejně tomu bude i při přibírání nebo v udržovací fázi. Tento způsob stravování je tedy vhodný pro všechny, kteří chtějí mít přehled o tom, co jedí. Jen je potřeba složení krabiček vždy upravit konkrétnímu cíli.

Krabičkování na doma

Krabičková dieta nemusí být pouze kupovaná od firem, které se tím zabývají. Krabičky si můžete chystat i sami doma. Navíc získáte lepší představu o tom, co vlastně jíte a nachystáte si jídla, která vám skutečně chutnají. Jen to zabere o trochu více času a úsilí. Jednoduše si spočítáte, kolik budete denně přijímat energie a makroživin a podle toho si připravíte recepty. Bude potom na vás, jestli si budete krabičky připravovat den předem nebo vám nevadí si je nachystat třeba i na celý týden. Připravené krabičky uchovávejte v lednici a vždy je s sebou vezměte do práce, školy, na dovolenou nebo kamkoli, kam se vydáte. Vždycky tak budete mít jistotu, že jíte kvalitní potraviny a neodbýváte se nehodnotnými jídly.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat