Druhy proteinových přípravků a jejich výhody

28.02.2023 | Výživa

Při pravidelném cvičení nejeden sportovec narazí na problémy s příjmem dostatku bílkovin.

S tím dokáže skvěle pomoci konzumace proteinových přípravků, které v koncentrované formě prášku pomáhají doplnit stanovený denní příjem. Jak ale vybrat ten správný, aby vyhovoval všem vašim požadavkům?

Proč používat proteinové přípravky

Proteinovým nápojem lze velmi snadno a rychle doplnit požadovaný příjem bílkovin, a to i tehdy, když zrovna nejste v pohodlí vašeho domova. Protein dokáže pomoci s regenerací svalů po náročném tréninku, podpoří svalový růst a bude pozitivně působit na vaše celkové zdraví. Dostatek bílkovin také dokáže zajistit, že budete po delší dobu zasyceni, což velmi pomáhá například v redukční dietě. Navíc díky dalším složkám přidaným v proteinovém prášku, jako jsou vitamíny, minerály, BCAA a glutamin pomůže doplnit i další potřebné látky (1).

Syrovátkový protein

Nejčastějším druhem proteinového přípravku je syrovátkový protein. Ten je vyrobený z mléka a má poměrně široké možnosti využití a nabízí příznivější cenu. Z anglického názvu se syrovátkovému proteinu říká whey protein. V této kategorii se ale můžete setkat i s názvy, jako jsou syrovátkový izolát, koncentrát, hydrolyzát a micelární kasein (2).

Každý ze jmenovaných má ve sportovní výživě rozličné využití. Syrovátkový koncentrát je typický rychlou vstřebatelností, izolát je zase díky nižšímu množství tuku vhodný i do diety. Syrovátkový hydrolyzát také disponuje rychlou vstřebatelností a micelární kasein se zase díky delší stravovatelnosti hodí pro konzumaci před spaním, kdy napomáhá svalovému růstu v době spánku (2).

Rostlinný protein

Pro osoby, které nemohou, nebo nechtějí konzumovat laktózu, existuje ve světě proteinových přípravků řešení, v podobě rostlinných proteinů. Druhů těchto nápojů existuje opravdu hodně, například sójový protein, hrachový, rýžový, konopný protein a jejich další případné kombinace. Rostlinné proteiny se od těch živočišných liší tím, že obsahují jiné zastoupení aminokyselin (3).

Ostatní druhy proteinu

Mezi další druhy proteinových přípravků patří například hovězí protein. Ten není pro růst svalů, kvůli složení aminokyselin, oproti jiným variantám, tolik vhodný (4). Dále existuje také vaječný protein, který je spíše méně častou variantou. Má podobné výhody jako micelární kasein, tedy pomáhá při růstů svalů i během noci (5). Dále existují různé mixy a kombinace různých druhů proteinů, které mohou nabídnout zajímavou možnost doplnění bílkovin do jídelníčku

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4681166/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5864936/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6702227/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628355/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6126094/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat