Pohanková snídaně třikrát jinak

19.02.2023 | Výživa

Možná se někdy neubráníte myšlenkám typu: Mohl/a bych svou snídani udělat ještě zdravější, ještě výživnější, ještě lépe stravitelnější, ještě...?

Ano, v dnešní době je skutečně stále více kladen důraz na přirozenou a čistou stravu, bez konzervantů a zbytečných přísad. Než se však vydáte do obchodu pro další "novinku" mezi zdravými produkty, zkuste to trochu jinak a změňte svou snídaňovou rutinu pěkně od podlahy, nebo jinak řečeno: od pytlíku s pohankou.

Její příprava je velmi snadná, takže nemusíte ze své běžné rychlé ranní rutiny nijak slevovat, a pokud si ji navaříte dopředu, můžete ji každý den "uždibovat" z lednice, kde vám v přikryté nádobě vydrží až po dobu pěti dnů.

Jakou pohanku koupit

V zásadě existují dva druhy pohanky, se kterými se v obchodě běžně setkáte. Tmavá a světlá. Světlá je mechanicky loupaná, tmavá je pražená. Světlá má jemnější chuť a větší obsah vitamínů a minerálů, tmavá je chuťově výraznější (připomíná ořechy) a díky tepelnému zpracování je s obsahem prospěšných látek malinko pozadu oproti nepražené variantě. Avšak vybírejte podle své chuti, pokud máte rádi praženou pohanku, ničemu to nevadí, sáhněte po tom, co je vám bližší.

Jak připravit

Pohanku uvařte v rýžovaru nebo v klasickém hrnci. Způsob přípravy je vícero. Můžete uvařit klasicky jako rýži (vařit, dokud se nevyvaří veškerá voda), nebo uvést k varu a poté nechat pohanku vstřebat veškerou vodu a "nabobtnat", abyste zachovali větší obsah živin. Případně ji můžete nechat pouze odmáčet přes noc ve vodě. Tipů na přípravu pohanky je plný internet, stačí zvolit ten, který je vám nejblíže. Můžete se inspirovat několika našimi staršími články, kde jsou rovněž rozepsány benefity a způsoby přípravy pohanky.

Snídaně na různé způsoby

Všechny tyto pohankové snídaně jsou zdravou (a dietní) alternativou k běžným sladkým snídaním, které vám mohou pomoci změnit své obvyklé návyky a omezit konzumaci sladkého pečiva k snídani. Teď už ale k tomu, co s pohankou po ránu. 

Voňavý perníček

1 Z hrnce odeberte přibližně 150 g vařené pohanky a dejte do misky. Posypejte perníkovým kořením, trochou skořice a zakápněte lžičkou medu. Důkladně promíchejte.

2 Přidejte hrst sušených brusinek (případně nakrájených datlí, fíků nebo sušených meruněk apod). S množstvím sušeného ovoce to nepřehánějte, abyste neměli snídani plnou cukrů. Malá hrst je optimální.

3 Přidejte rovněž malou hrst nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů a opět lehce promíchejte.

4 Pokud chcete krémovější variantu, zalijte trochou mandlového nebo jiného ořechového mléka a vytvořte kaši.

Jablečný štrúdl

1 Z hrnce opět odeberte cca 150 g pohanky a dejte do misky.

2 Přidejte půlku na kostičky nakrájeného jablka, hrst rozinek (můžete přes noc odmočit v citronové šťávě), posypejte skořicí a zakápněte trochou medu, a důkladně promíchejte.

3 Posypejte malou hrstkou nasekaných vlašských nebo lískových ořechů.

Čokoládový dortík

Tedy i tato varianta bude sladká, navzdory tomu, že pohanku můžete skvěle připravit i naslano, ale o tom zase jindy.

1 Opět si tedy do misky připravte pohanku, posypejte lžičkou holandského kakaa, přidejte pár kapek vanilkového extraktu a přidejte 2 kostičky 70% čokolády. Pro přípravu tohoto receptu bude lepší, pokud budete mít pohanku teplou. Pokud tedy odebíráte z lednice, lehce si ji ohřejte.

2 Kostičky hořké čokolády se v teplé pohance hezky rozpustí, a jakmile se tak stane, promíchejte a vytvořte krémovou čokoládovou kaši. Tu si pak ochuťte dle libosti.

3 Můžete použít kousky čerstvého manga, banánu, nebo použijte oblíbené sušené ovoce (meruňky, švestky apod.)

4 Nezapomeňte také na malou hrst oříšků nebo semínek dle libosti.

Proč konzumovat

Výhodou těchto snídaňových tipů je, že jsou úžasně variabilní a každý den si ji můžete vylepšit trochu jinak podle momentální chuti.Pohanka je plná živin a vlákniny, a pomůže vašemu tělu se lépe připravit na přechod ze zimy do jara. Zahřeje, ale zároveň povzbudí, a díky obsahu vlákniny také zasytí.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat