Alternativy zrádného cukru

02.04.2023 | Výživa

Vysoké množství cukru není pro lidské tělo prospěšné, a může vést dokonce k rozvoji některých onemocnění. Proto je vhodné se zamyslet nad tím, kolik cukru denně vlastně přijímáme a jestli toto množství není lepší nahradit nějakým alternativním sladidlem či konzumované množství úplně omezit. Jak ale snížení obsahu cukru v jídelníčku docílit a jaké existují alternativy?

Proč snižovat příjem cukru

Příliš vysoký příjem cukru může mít pro lidské tělo nejrůznější následky. Mezi ty méně závažné patří například vyšší pravděpodobnost zubních kazů a nadváhy. Ty velmi vážné jsou zvýšené riziko diabetu 2. typu a obezita. Na cukru se dá také snadno vypěstovat závislost, která se projevuje zvýšenou chutí na sladké a nutkáním v jednom kuse sladké pochoutky konzumovat. Jaké je ale ideální množství, které by se mělo konzumovat za den? Pohybuje se v řádech desítek gramů, konkrétně 25–50 g za den. Tento limit je ale velice snadné překročit, kvůli všudypřítomnému vysokému množství přidaného cukru v potravinách. (1)

Alternativy cukru

Cukr lze nahrazovat různými přírodními alternativami, které dokážou pokrmy a nápoje osladit stejně jako běžný cukr. Ne všechny jsou ale pro tělo zdravější a mohou fungovat jako jakési zpestření oproti běžnému cukru. Příkladem alternativních sladidel, které ale často obsahují podobně vysoké množství cukru, jako kdybyste použili obyčejný cukr, jsou například med, hnědý cukr, třtinový cukr, datlový a javorový sirup. Ke konzumaci těchto sladidel je tedy vhodné přistupovat podobně jako k samotnému cukru. (2)

Sladidla

Která sladidla je tedy vhodné používat, abychom předešli vysokému množství cukru v jídelníčku? Jako vhodná náhrada se jeví například čekankový sirup, který má díky obsahu vlákniny příjemně nasládlou chuť a obsahuje skoro zanedbatelné množství cukru a kalorií. Dále stévie, která dokáže velmi efektivně osladit, ale její chuť je mírně nahořklá, což nemusí vyhovovat každému. Mezi ostatní alternativní sladidla patří například erythritol a xylitol. (3)

Při snižování množství cukru v jídelníčku je také dobré dávat si pozor na přílišnou konzumaci nejen stereotypně známých sladkých jídel, jako jsou bonbony, zákusky nebo čokoláda, ale i potraviny, které se na první pohled tváří, že žádný cukr neobsahují, a jsou dokonce zdraví prospěšné. Mezi tyto potraviny patří například müsli, ovocné džusy, ale i některé pečivo, kečup či ochucené jogurty (3.

Zdroj:(1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8884083/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778490/, (3) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat