Smoothie s řapíkatým celerem

10.02.2023 | Výživa

Hledáte způsob, jak ubrat ve svém denním příjmu kalorie a zároveň tělo připravit na nadcházející jarní sezonu?

Pak dejte šanci řapíkatému celeru. Díky stoupající popularitě této zeleniny není nutné jej složitě představovat, do styku s ním již patrně přišel každý z nás. Spousta lidí jej však považuje za chuťově odpudivý, a jednoduše nezajímavý. Faktem však je, že pokud použijete malý fígl, začne vám chutnat, a vy již po pár dnech konzumace zjistíte, že má na vaše tělo velice příznivé účinky (1).

„Řapíkáč“ je totiž doslova nabitý antioxidanty. Patří mezi ně staré dobré flavonoidy, vitamin C, vitaminy skupiny B (mezi nimi i biotin a kyselina pantothenová) a také vitamin A. Z minerálních látek obsahuje řapíkatý celer zejména hořčík, vápník a draslík (1).

A právě poslední zmíněný (draslík) udržuje vaše ledviny a močový měchýř v kondici. Celer je navíc antiseptický a dokáže pomoci při problémech s močovým měchýřem a ledvinami (2).

O šťávě z celeru se často říká, že podporuje hubnutí. Někteří zastánci tvrdí, že pití velké sklenice každé ráno rozkládá a rozpouští tukové buňky uložené ve vašich játrech. Pro toto tvrzení však chybí vědecké podložení. Nicméně, vzhledem k obsahu draslíku a dalších živin je pravděpodobné, že může pravidelná konzumace celerové šťávy pomáhat s lepším vylučováním vody a škodlivin z těla, což může mít za následek to, že se budete cítit svěžejší a také tak budete vypadat (2).

Chcete-li to sami vyzkoušet, můžete se inspirovat naším tipem na jednoduché smoothie, které vám pomůže nastartovat den, a dodá pořádnou nálož živin a vitaminů pro celé dopoledne. Pro ještě větší „energetizaci“ smoothie použijte kousek čerstvého zázvoru, kurkumy nebo chilli. Výběr už necháme na vás (2). 

Smoothie s řapíkatým celerem

Ingredience

300 g řapíkatého celeru

1 zelené jablko (asi 120 g), oloupané, nakrájené na čtvrtky a zbavené jádřinců

½ – 1 citron, odšťavněný

20 g zázvoru

Postup

1 Oddělte jednotlivé řapíky celeru a dobře omyjte. Ořízněte konce a nakrájejte na menší tyčinky (aby se vám v mixéru nevzpříčily). Jeden z křehkých, mladých stonků si ponechte celý, pokud chcete sklenici se smoothie ozdobit.

2 Všechny ingredience pak vložte do mixéru a mixujte při vysokých otáčkách (případně za použití programu smoothie, pokud máte k dispozici mixér s předvolbami). Během procesu mixování přidejte 50–100 ml studené vody a mixujte do hladké konzistence.

3 Pokud nejste fanoušci smoothie, a je vám příjemnější pít pouze šťávu, přeceďte obsah mixéru přes jemné síto do džbánu a zbytkovou dužinu stlačte zadní částí lžíce, abyste vymačkali veškerou šťávu. Zakryjte a vychlaďte nebo rovnou podávejte. Šťávu před konzumací dobře promíchejte, podle chuti přidejte ještě citron a podávejte ve sklenicích s kouskem odloženého řapíkatého celeru.

Tip

Zkuste do mixéru přidat špetku chilli, pokud chcete své tělo více prohřát a prokrvit, 1 lžičku kurkumy, pokud máte rádi více zemitou chuť, anebo 1 lžičku javorového sirupu, pokud toužíte po sladké chuti.

Zdroje: názor autora, (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28605204/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Želví maso

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat