Detoxikujte organismus polévkou s kurkumou

Ať už si ji dáte k obědu nebo k večeři, lahodná polévka s kurkumou a čočkou je pro tělo dobrá kdykoli. Pomáhá totiž detoxikovat škodlivinami zaplavené tělo. A my máme recept.

Pokud chcete pro své tělo udělat něco dobrého, nemusíte trávit dlouhé hodiny ve fitku (i když pravidelný pohyb je samozřejmě velmi zdravý a důležitý!), jde to i snadněji s touto čočkovou polévkou s kurkumou. Nejen, že báječně chutná a zasytí vás na dlouho, ale také podpoří svými živinami trávení a játra (1). Vyzkoušejte vydatnou polévku třeba hned – zde je recept (2):

Detoxikujte organismus polévkou s kurkumou

Ingredience na 4 porce

100 g čočky (zelené nebo hnědé)

100 g červené čočky

2 sladké brambory

1 cibule

1 stroužek česneku

120 g řapíkatého celeru

2 lžíce kurkuma

1 lžička zázvoru, mletého

900 ml zeleninového vývaru

250 ml vody

230 ml mandlového mléka

60 g špenátu

1 lžička citronové šťávy

1 lžíce oleje

2 lžičky tymiánu (sušeného)

1 lžička kmínu

1 lžička soli

1 lžička pepře

trochu petrželky

Postup

1 Cibuli, česnek a batáty oloupeme a nakrájíme nadrobno. Celer očistíme, zbavíme nití a nakrájíme na malé kostičky. Špenát omyjeme a scedíme. Petrželku opláchneme, osušíme a nasekáme nahrubo.

2 Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli, česnek, celer a batáty do měkka. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem a 2–3 minuty dusíme.

3 Do hrnce přidáme čočku, kurkumu, zázvor a kmín a restujeme další 1–2 minuty. Poté zalijeme vývarem a vodou a přivedeme obsah hrnce k varu. Přikryjeme a necháme polévku dusit asi 30 minut.

4 Sundáme polévku ze sporáku. Vmícháme mandlové mléko, špenát, petrželku a citronovou šťávu. Vše opět dochutíme solí a pepřem.

5 Jakmile špenát zavadne, rozdělíme polévku rovnoměrně na talíře a podáváme krásně teplou. Pokud chcete, můžete servírovat s opečeným toastem nebo čerstvým salátem.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (2) www.freundin.de/kochen-und-diaet-detox-rezept-fuer-kurkuma-linsensuppe






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat