Průvodce středomořskou dietou pro začátečníky

09.02.2023 | Výživa

Středomořská strava se trvale řadí na přední místa nejlepších diet. Částečně je to proto, že nabízí exkluzivní stravovací vzorec plný zdravých potravin, nikoli omezující plán. Hodláte na ni přesedlat, ale nevíte, jak a čím začít? Držte se tohoto průvodce!

Mezi potraviny, které pocházejí ze Středomoří, patří mnoho zeleniny, ovoce, celozrnné výrobky a luštěniny. Středomořská strava tělu poskytuje vitaminy, minerály a další životně nezbytné látky, na druhou stranu omezuje cukr, sodík, rafinované sacharidy a nasycené tuky. Proto se považuje za dokonalý stravovací plán. Co všechno o něm potřebujete vědět?

Potenciální zdravotní přínosy středomořské stravy

Středomořská strava byla vyvinuta, protože lidé, kteří žijí v zemích sousedících se Středozemním mořem, mívají nižší úroveň srdečních chorob a oproti vrstevníkům žijí déle. Odborníci se domnívají, že za to může právě tento druh stravování, který je vhodný úplně pro každého – bez omezení.

Co jíst? Pomůže pyramida!

Mezi její hlavní pilíře patří starověké obiloviny, jako je quinoa, pak taky ryby (zejména losos, sardinky a tuňák), zdravé tuky, jako jsou ořechy, avokádo a olivový olej, libové mléčné výrobky (sýry, řecký jogurt či mléko), celá zrna (hnědá rýže, celozrnné těstoviny, bulgur nebo pohanka).

Středomořská potravinová pyramida pak nabízí skvělý způsob, jak jídle a stravování jako takovému porozumět. Je uspořádána podle toho, jak často byste měli zařazovat kategorii potravin do svého jídelníčku, přičemž potraviny „denního charakteru“ jsou uvedeny v základně a jídlo, které je vhodné konzumovat střídmě, je naopak v horní části pyramidy.

Pyramida od základny až nahoru

Ovoce, zelenina, obiloviny (většinou celé), olivový olej, fazole, ořechy, luštěniny a semena, bylinky a koření: Konzumujte je při každém jídle.

Ryby a mořské plody. Jezte alespoň dvakrát týdně.

Drůbež, vejce, sýr a jogurt. Jezte v mírném množství, denně až týdně, v závislosti na jídle.

Maso a sladkosti. Zapovězené nejsou, nicméně konzumujte je pouze příležitostně.

Potraviny, kterým se při středomořské stravě vyhnout

Ve středomořské stravě nejsou žádné zcela zakázané potraviny a nápoje, nicméně nedoporučuje se alkohol, máslo, silně zpracované potraviny (mražená jídla s přidaným sodíkem, nápoje s vysokým obsahem cukru, bonbóny a tavený sýr). Vhodné není ani zpracované červené maso, jako jsou párky v rohlíku, klobása, slanina a podobně. Rafinovaná zrna neboli bílý chléb, bílé těstoviny nebo cokoli s bílou moukou také nejsou žádoucí, stejně jako zpracované oleje, kupříkladu sójový, kukuřičný či řepkový olej a jakékoli hydrogenované nebo částečně hydrogenované oleje.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557733/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat