Rychlé dočerpání energie

Pokud máte za sebou náročný den nebo chcete být fit i odpoledne, potřebujete dobít energii.  Cukr sice pomůže, ale není nejlepším řešením. Jaké potraviny vám dodají potřebnou energii zdravě?

Na rychlé dočerpání energie je sice glukóza oblíbené řešení – ale naprosto špatné, protože vás sice rychle povzbudí, ale stejně rychle hladina cukru zase klesne a vy toužíte po dalším cukru. Pokud chcete načerpat energii dlouhodobě, pomůže vám železo, bílkoviny pro posílení svalů a vitamin B pro nervy. Železo získáte především ze surovin, jako jsou dýňová semínka, sezam, lněné semínko nebo quinoa. Protein pochází ze živočišných nebo rostlinných potravin a vitamin B se nachází v ústřicích, jehněčím salátu nebo kuřecím mase (1). 

Perfektním jídlem pro více energie je třeba kuřecí kari s quinoou.

Kuřecí kari s quinoou

Ingredience na 2 porce 

2 kuřecí prsa

6 paprik

½ červené cibule

kousek zázvoru

2 stroužky česneku

1 zelená chilli paprička

100 g quinoa

2 lžíce škrobu

200 ml kuřecího vývaru

1 svazek koriandru

kari sůl, pepř, olej

Postup

1 Smíchejte škrob s asi dvěma lžičkami kari. Poté kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na kousky o velikosti sousta, které obalte ve směsi kari škrobu. Na pánvi rozehřejte olej a kuřecí prsa opečte ze všech stran. Pak je vyndejte a dejte stranou.

2 Místo nich dejte do pánve cibuli, česnek a chilli a poté papriky se dvěma lžičkami kari. Quinou propláchněte a přidejte. Dvě minuty restujte a polijte kuřecím vývarem. Na mírném plamenu duste 15 až 18 minut a dochuťte solí, pepřem a kari. 

3 Na závěr opět přidejte kuřecí prsa a sporák vypněte. Pokrm nechte dalších pět minut odpočívat, a nakonec vmíchejte nasekaný koriandr.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545201/, názor autora - recept






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat