Low carb muffiny jako vhodná svačinka

10.02.2023 | Výživa

Rozhodli jste se s příchodem nového roku odlehčit svůj jídelníček zdravými recepty?

Nejjednodušší způsob, jak mít zdravou svačinku vždy po ruce (nebo v kabelce) je připravit si již naporcované jídlo. V tomto případě muffiny. Máte přesný přehled o tom, kolik jste toho snědli, a nemusíte lovit krabičku s jídlem z útrob tašky. Stačí si do pytlíku zabalit několik muffinů v papírovém košíčku, a s konzumací ani porcováním si nemusíte dělat hlavu.

Recept je bezlepkový, a pokud použijete náhražku cukru, pak bude i low carb. Při výběru náhražky cukru je nejvhodnější granulát s obsahem stévie, případně low carb sirupy. Vybírejte dle svých preferencí a podle toho, co vám chutná. Teď už ale k samotné přípravě.

Low carb muffiny

Ingredience / 12 muffinů

Cca. nutriční údaje na jeden muffin (za použití náhražky cukru): 85 kalorií, 5 g tuku, 5 g sacharidů, 5 g bílkovin

400 g cizrny z plechovky

1/3 hrnku mandlového mléka nebo vody

4 vejce

2 polévkové lžíce kokosového oleje

1/2 hrnku holandského kakaa

1 lžička prášku do pečiva

½ hrnku třtinového cukru (pro low carb použijte náhražku cukru nebo granulát s obsahem stévie)

Kousky nasekané čokolády 70%

Volitelné: sušené brusinky, nasekané oříšky

Postup

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.

2 Cizrnu sceďte a propláchněte. Vsypejte do mixéru, přilijte mandlové mléko (nebo vodu) a rozmixujte do velmi hladké konzistence. Cizrnové pyré pak vylijte do mísy kuchyňského robotu a za stálého míchání (balónovou metlou) přidávejte vejce, jedno po druhém, a vždy důkladně promíchejte, než budete přidávat další. Přidejte kokosový olej, kakaový prášek, prášek do pečiva a cukr/sladidlo – a míchejte do hladka.

3 Pokud chcete své muffiny ozvláštnit nasekanými oříšky nebo kousky čokolády, je teď ta pravá chvíle. Míchací nástavec odložte stranou a čokoládu (oříšky či sušené ovoce) již vmíchejte ručně pomocí vařečky.

4 Hotové těsto nalijte formiček na muffiny (nebo košíčků) a pečte 25 minut (nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté).

5 Po upečení vyjměte plech s muffiny z trouby a nechejte důkladně vychladnout. Bezlepkové pečivo je za tepla drolivé a lepivé. Jakmile vychladne, je jeho konzistence vláčná, jemná a velice chutná.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat