Zdravé mlsání s balancem v dietě

22.01.2023 | Výživa

Při striktní redukci hmotnosti bývá těžké nemít chutě na sladké a slané pochoutky, které na vás vykukují z každé strany. Nicméně je škoda dosažené výsledky hned ztrácet mlsáním nevhodných potravin. Jak to ale udělat, abyste si mohli dopřát, co vám chutná a nepřibrat kila, která jste zhubli, zase zpět?

Nebuďte na sebe tak přísní

Příliš striktní jídelníček a rozhodnutí, že od teď budete jíst jenom zdravě, nebývá většinou nejrealističtějším způsobem, jak snížit tělesnou hmotnost. Dříve, nebo později začnete pokukovat po potravinách, které jste si zakázali, a bude pro vás těžší a těžší váš plán udržet. Lepší než na sebe klást nerealistické nároky bude rozumně si dopřávat potraviny, které máte rádi a ty, které se vám v jídelníčku vůbec nehodí nahradit jinými alternativami. (1)

Zkoušejte nové věci

Kdo říká, že hubnutí musí být za každou cenu utrpení a nepříjemná povinnost? Zabavit se můžete i při tvorbě pestrého jídelníčku, který může být zároveň i chutný. Vyhledávejte třeba nové recepty na internetu a pak je zkoušejte doma. Zaměřujte se na nové potraviny, které jste ještě neochutnali a mějte otevřenou mysl. Třeba najdete nové oblíbence mezi potravinami, které ještě neznáte. Fantazii se meze nekladou. (2)

Zdravé mlsání

Obecně se dá říci, že pokud se budete snažit dělat lepší volby ve stravování, povede to ke zlepšení vašeho zdraví, a při dodržení kalorického deficitu i redukci hmotnosti. Jak již bylo zmíněno, není cílem si zakázat všechny nezdravé potraviny, ale jíst je s rozumem nebo je nahradit zdravější alternativou. Například si můžete místo klasické čokolády dát proteinovou tyčinku, která bude také chutnat sladce, ale navíc vám doplní potřebné bílkoviny. Místo mlsání slaných dobrot u televize vyzkoušejte třeba ořechy, sýr a nakrájené ovoce či zeleninu. Pokud si ale nemůžete oblíbené slané chipsy odpustit, vyzkoušejte jejich hrachovou nebo čočkovou variantu. Alternativou mohou být i bramborové chipsy v pečené variantě, která obsahuje méně oleje. (3)

Pokud máte hodně rádi sladké, zaměřte se na potraviny, které obsahují umělá sladidla. Sice nebudou těmi nejhodnotnějšími z jídel, ale dokážou zachránit před nechtěnými kaloriemi navíc. Třeba takový sirup se sladidlem využijete nejen na proteinové palačinky, ale vylepšíte s ním i jinak nudný řecký jogurt s banánem. V dnešní době existuje alternativ celá řada a rozhodně vás s nimi hubnutí neomrzí. (4)

Zdroj:, (1) názor autora, (2) názor autora, (3) názor autora, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266678/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat