Jíst zdravě není věda

06.03.2023 | Výživa

Zdravý životní styl a stravování není o módních trendech (které mnohdy ve finále nemají se zdravým přístupem k tělu nic společného), ale o rozumném a především uvědomělém výběru potravin a nápojů.

Ve zdravém jídelníčku je kladen důraz na konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, mléčných výrobků a bílkovin (libové maso a drůbež, vejce, luštěniny: fazole, hrách a čočka, sójové produkty, ořechy a semena atd.) a vyhýbání se konzumaci průmyslově zpracovaným potravinám (polotovary, cukrovinky apod.). Zároveň je vhodné navýšit příjem vlákniny, vápníku, vitaminu D a draslíku, a zároveň omezit konzumaci přidaného cukru, nasycených tuků a sodíku.

Shrnuto v kostce. Ale teď: Jak vlastně začít?

Vláknina

Vláknina pomáhá udržovat trávicí soustavu v dobré kondici a pomáhá navodit pocit sytosti. Rovněž pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a cholesterolu. Dobrým zdrojem vlákniny je čerstvé ovoce a zelenina, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy a semena.

Chcete-li navýšit podíl vlákniny ve stravě:

Nakrájejte si syrovou zeleninu a dejte si ji k svačince s hrstkou semínek nebo trochou sýra. Pokud chcete, aby vám mrkev a celer vydržely déle křupavé, uchovávejte je v lednici v krabičce s vodou.

Dejte si k snídani ovesné vločky nebo jídlo obsahující bulgur, pohanku či teff. Pro ještě větší podíl vlákniny v pokrmu doplňte cereálie ovocem, dýňovými semínky nebo mandlemi.

Do salátu můžete přidat půl šálku vařených fazolí nebo čočky apod.

Více vápníku a vitaminu D

Vápník a vitamin D spolupracují na podpoře optimálního zdraví kostí. Tělo si dokáže samo vyrobit vitamin D při expozici slunečnímu záření, toho je však v zimě málo, proto je jeho příjem v zimě zásadní. Dejte si jednou týdně lososa, tuňáka nebo plechovku sardinek. Do zeleninových jídel zařaďte špenát, kapustu, houby apod. Případně konzumujte potraviny, které jsou vápníkem a vitaminem D obohaceny. Například sójové nápoje, sójový jogurt, pomerančový džus a některé celozrnné cereálie. Jen se ujistěte, že neobsahují přidané cukry!

Opomíjený draslík

Draslík napomáhá správné funkci ledvin, srdce, svalů a nervů. Nedostatek draslíku může zvýšit krevní tlak a zvýšit riziko ledvinových kamenů. I přesto, že to není zas tak často diskutované téma, faktem zůstává, že nedostatkem draslíku v těle trpí většina lidí. Skvělým zdrojem draslíku jsou například banány, avokádo, houby, špenát, kokosová voda, rajčata, bílé fazole, šípky, čokoláda, granátová jablka apod.

Omezte přidané cukry

Příliš mnoho přidaného cukru ve vaší stravě může přispět k nárůstu hmotnosti, obezitě, diabetu 2. typu a srdečním onemocněním. Potraviny jako ovoce nebo mléko obsahují přírodní cukry. O těch se teď nebavíme. Řeč je o přidaných cukrech ve formě sirupů, které se přidávají do potravin a nápojů při jejich zpracování nebo přípravě. Přidané cukry mají mnoho různých názvů, jako je třtinová šťáva, kukuřičný sirup, glukózový sirup, dextróza a fruktóza.

Chcete-li omezit přidané cukry, zkuste se řídit následujícími radami:

Místo slazených nápojů pijte vodu. Přidejte kousky ovoce nebo plátky limetky, citronu nebo okurky, pokud máte problém pít čistou vodu.

Chcete-li sladší jogurt nebo cereálie, přidejte ovoce.

V kavárnách vynechejte ochucené sirupy a šlehačku. Požádejte o nízkotučné nebo odtučněné mléko případně neslazené sójové mléko. Nebo se vraťte k základům s černou kávou.

Čtěte nutriční štítky a vybírejte potraviny bez nebo s nižším množstvím přidaných cukrů.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat