Zdraví prospěšné jsou i bílé ryby

Že jen tučné ryby bývají zdravé? Omyl. Nepodceňujte ani ty bílé, které regulují škodlivý cholesterol, zpevňují kosti, zlepšují duševní pohodu, a navíc pomáhají při hubnutí.

Do zdravého jídelníčku patří nejen ovoce a zelenina, ale také ryby, které bychom měli konzumovat dvakrát týdně. Hodně se mluví hlavně o těch tučných, jako je losos, tuňák a makrela (1). Jenže co ty bílé? Vždyť nesporné benefity má i mořský okoun, treska, platýs nebo halibut! Na těchto konkrétních si jistě pochutnáte i vy, nemyslíte?

Cholesterol v normě

Díky vysokému obsahu „dobrého“ cholesterolu mohou bílé ryby pomoci při snižování cholesterolu „špatného“, domnívají se odborníci s tím, že pokud je zahrneme do jídelníčku, podpoříme své tepny a předejdeme jejich ucpávání a kornatění. To se příznivě dotkne i hodnot krevního tlaku a kondice celého kardiovaskulárního systému (2).

Duševní pohoda, která je potřeba

Zmínění živočichové jsou i velice dobrým zdrojem vitaminu B12, kterého má řada lidí zoufalý nedostatek. Tato látka je ale nesmírně důležitá, protože se účastní tvorby červených krvinek a má přímý vliv na činnost nervového systému. Zasahuje také do dělení buněk, přičemž zlepšuje zdraví mozku, a to natolik, že se o ní ve vědecké sféře hovoří jako o prevenci duševních poruch (2).

Silná imunita i kosti

Uvedený vitamin B12 pochopitelně není jediný, který se v bílých rybách nachází. Načerpáte z nich i další vitaminové členy b-komplexové rodiny, kteří posilují obranyschopnost a zvyšují odolnost organismu. Jejich prostřednictvím však získáte i fosfor, jenž zpevňuje kosti a omezuje pravděpodobnost osteoporózy (2).

Dobro pro svaly i štíhlé křivky

Ze světlého rybího jídelníčku můžete získat i vysoce kvalitní bílkoviny. Ty jsou klíčové nejen pro budování svalů, ale i funkce metabolismu. Proteiny jsou ceněny i z jiného důvodu – prokazatelně prodlužují pocity sytosti a zabraňují přejídání, což se při dietě náramně hodí (2). Na jakou rybí specialitu to vidíte? Možností na výběr je opravdu hodně!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8182174/, (2) www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(13)00266-4/fulltext






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat