Suplementy pro nedočkavé začátečníky

11.01.2023 | Výživa

Tak to máte naplánováno. Vytvořili jste si tréninkový plán, odlehčili jídelníček a důsledně dodržujete 7–9 hodin spánku. Všechno vypadá perfektně, avšak stále máte pocit, že byste mohli udělat víc?

V této fázi přicházejí na řadu suplementy. Suplementy jsou skvělým způsobem, jak zlepšit váš současný fitness progress a vyplnit případné mezery ve výživě. Malá výpomoc ve vaší rutině vám navýší energii, podpoří imunitní systém a zlepší vaši schopnost regenerovat.To je fajn, říkáte si. Ovšem problém nastane, jakmile si uvědomíte, jak velké množství různých typů doplňků existuje (1). Proteiny, gainery, BCAA, EAA, glutamin, kreatin, karnitin, spalovače, předtréningáče… motá se vám z toho hlava? Nemusí. V dnešním článku vás seznámíme s pár základními doplňky stravy, které jsou pro vás, jako začátečníka, nejvhodnější.

Multivitaminy

Většinu vitamínů přijímáme prostřednictvím potravy, ovšem ne vždy zrovna v dostatečném a potřebném množství. Vzhledem k tomu, jak těžké je získávat dostatečné množství každého konkrétního vitaminu z běžné stravy, výsledkem je vždy nedostatek nějakého z nich. Tyto nedostatky pak mohou tiše a nenápadně sabotovat váš pokrok ve fitku. Ujistěte se proto, že máte k dispozici kvalitní multivitamín s širokým spektrem minerálů a vitaminů. Ty nejlepší z nich obsahují i další nápomocné látky jako lykopen, lutein, a různé extrakty z bylin, významné především pro ženský metabolismus (2).

Rybí tuk

Omega-3 kyseliny nejsou sice žádným nováčkem, nicméně jejich význam v rámci zdravého životního stylu je stále často opomíjen. Využijte jejich výhod pro snížení zánětu, zlepšení zdraví srdce a činnosti mozku. Rybí tuk seženete i v podobě kapslí, samotné užívání tedy nebude zdaleka tak nepříjemné, jak tomu bylo za časů našich babiček, a pro své zdraví uděláte to nejlepší, co můžete (3). 

Protein

Je nejvyšší čas, abychom si v tomto článku řekli něco o tom nejdůležitějším parťákovi každého „fitnessáka“. Proteinový prášek je totiž synonymem všeho, co se týká fitness životního stylu. Proteinové koktejly jsou oblíbené snad u každého, kdo kdy vkročil do fitness centra nebo posilovny, a jejich účinnost je bezkonkurenční. Bílkoviny jsou stavebními kameny svalů, pomáhají s regenerací a růstem. Konzumace dostatečného množství bílkovin v přirozené stravě je pro člověka, který se snaží budovat svaly, téměř nemožná a finančně velmi nákladná. Ruku na srdce, steak třikrát denně sedm dní v týdnu by v jídelníčku asi omrzel každého, nemluvě o neschopnosti těla strávit nadměrné množství bílkovin v jedné porci (4).

Kvalitní a dobře chutnající protein vám dodá potřebné a dobře stravitelné množství bílkovin v každé dávce, včetně enzymů (běžná součást opravdu kvalitních proteinových prášků), které vám pomohou s trávením a regenerací (4).

Kreatin

Ze všech suplementů na trhu je kreatin prozkoumán nejdůkladněji a jeho benefity nelze popřít! Vašim svalům pomůže bojovat s vyčerpáním během cvičení, a urychluje proces růstu svalů. Přirozeně se vyskytuje v mase (hovězí, vepřové, ryby). Ovšem pokud chcete vašemu tělu dodat optimální množství potřebné pro růst svalů a regeneraci, budete muset sáhnout po doplňkové formě. Zakoupíte jej v obchodě se sportovní výživou (5).

Pro doplnění

Doplňky stravy a suplementy jsou tady pro to, aby vám pomohly zlepšit vaše výsledky. Každé tělo však reaguje na suplementy trochu jinak, proto své tělo v průběhu užívání pozorujte, a časem případně přidejte další doplňky stravy podle toho, jakých výsledků chcete dosáhnout. Nechte si poradit od zkušeného výživového poradce, případně od fitness trenéra, abyste předešli stavům vyčerpání nebo zbytečným úrazům (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279425/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852824/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6861329/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555990/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23851411/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat