Význam koriandru pro zdraví našeho těla

08.02.2023 | Výživa

Dosahuje výšky až jednoho metru, používá se v kuchyni i v léčitelství. Koriandr, jasně zelená bylina, která je základem převážně asijských a mexických jídel, zdomácněla i u nás. K čemu všemu se hodí a proč ji i vaše tělo potřebuje?

Koriandr setý je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých, planě rostoucí hlavně ve Středomoří. Nabízí základní živiny, jako jsou vitaminy A, K a C a antioxidanty prospěšné pro srdce. Kromě své poněkud citrusové, pepřové chuti, se koriandr přidává do jídel i pro své potenciální účinky pro zdraví (1).

Posiluje kosti

Vedle barvy a chuti dodává koriandr každému talíři výživu. Čtvrt šálku syrových listů koriandru (asi velikosti golfového míčku) poskytuje 16 % denní doporučené hodnoty vitaminu K. Vitamin K podporuje zdraví kostí (1). Uvedená bylinka ve stejném množství také nabízí 5 % a 2 % denní doporučené hodnoty vitaminu A a C. Tyto vitaminy jsou nezbytné pro imunitní funkci.

Snižuje zánět

Kromě vitaminové hodnoty je příjem koriandru důležitý pro sloučeniny zvané antioxidanty. Antioxidanty jsou látky, které mohou zabránit nebo oddálit určité typy poškození buněk, působí proti volným radikálům a snižují oxidační stres (2). Zatímco koriandr má mnoho antioxidantů, zvláště významné jsou polyfenoly. O nich se udává, že mohou snížit zánět a naopak eliminovat riziko chronických onemocnění (3).

Pečuje o zdraví srdce

Tradiční medicína již dlouho používá části rostliny koriandru na bolesti a gastrointestinální problémy. Tedy nejen to. Koriandr podle všeho může regulovat krevní tlak a srdeční rytmus (4), a to díky vysokému obsahu antioxidantů.

Má analgetické účinky

Koriandr obsahuje linalool, což je jistá těkavá sloučenina, která se často používá jako důležitá složka parfémů a detergentů pro domácnost. Mnoho studií prokázalo různé farmakologické účinky linaloolu, včetně těch analgetických, anxiolytických, sedativních, protizánětlivých, protinádorových a antibakteriálních (5). Proto je linalool slibným prostředkem pro klinické použití.

Jak jíst koriandr?

Pokud chcete zvýšit příjem antioxidantů a vitaminů, zdobení pokrmů koriandrem je pro vás to pravé. Hodí se do salátů, fazolí, ke smaženým polévkám, do polévek i k rybám, lze jej spárovat s kari i dalšími kořením (6).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6955144/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5055983/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747064/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26983194/, (6) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat