V zimě si na arašídech smlsněte častěji

Co vás v zimě trápí nejvíce? Jsou to kila navíc? Nebo slabá imunita či častá špatná nálada? Lékem na všechny tyto potíže mohou být arašídy. A to vážně! Bodem navíc je, že prospívají i pleti a vlasům.

Ačkoli se arašídům říká burské oříšky, ve skutečnosti náležejí k luštěninám. To je ale překvapení, že? Na jejich zařazení ale vlastně tolik nesejde. Daleko důležitější jsou jejich vedlejší účinky na zdraví (1). Zvláště v zimě byste jejich spotřebu měli navýšit! A to hned z několika důvodů. Který na vás zapůsobí nejvíce?

Nečekaná podpora při hubnutí

Během nejchladnějších měsíců roku hubne kdekdo. A pomoc se hodí vždycky! Navzdory podílu tuku a kalorií se nezdá, že by se arašídům měli dietáři vyhýbat. Je to vlastně naopak. Četné studie (2) prokazují, že jejich pravidelná konzumace paradoxně přispívá k udržení zdravé váhy a omezuje pravděpodobnost obezity. S množstvím to pochopitelně nesmíte přehnat, držte se maximálně 28 gramů denně. A v obchodě raději vybírejte ty nesolené. To vám zajistí i jiné výhody.

Harmonický střevní mikrobiom rovná se silná imunita

Výzkum (3) zveřejněný v magazínu Clinical Nutrition informuje o tom, že výše uvedená denní dávka arašídů bývá užitečná při růstu prospěšných střevních bakterií, které zlepšují činnost jater, metabolismu a imunitního systému. Co říkáte na tuhle křupavou vzpruhu obranyschopnosti?

Prostředník dobré nálady

V plodech podzemnice olejné se nachází i sloučenina zvaná tryptofan, která zasahuje do produkce neurotransmiteru serotoninu. Pro vás to znamená jediné – s každým „oříškem“ můžete očekávat příval dobré nálady, útlum stresu i snížení rizika úzkostných stavů. To je v zimě, kdy optimismus obvykle schází, hodně vítané (4).

Co sousto, to krok ke kráse

Nutriční profil arašídů má i nesporné kosmetické přednosti. Zdravé tuky, aminokyseliny, vitaminy i minerály – všechny tyto obsažené cenné složky mají na pleť i vlasy velmi příznivý vliv. A co si budeme povídat, pokožce i koruně krásy dávají panující mrazy pěkně zabrat (1). Tak proč nevyužít nabízenou výživnou pomoc, která navíc skvěle chutná…

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4711439/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23827129/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18716179/, (4) www.neurosciencenews.com/peanuts-spices-microbiome-21987/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat