Strategie pro omezení večerních nájezdů na ledničku

Přes den se ještě držíte, ale večer už nezdravému občerstvení nemůžete odolat? To chce navýšit příjem vody a bílkovin! A co s tím vším může mít společného rychlá chůze?

Jakmile se setmí a v televizi začíná váš oblíbený pořad, nenápadně šilháte po lednici či spižírně. Možná máte chuť na misku zmrzliny s karamelovou polevou, možná to vidíte spíše na brambůrky, slané arašídy nebo sýrové tyčinky. Ano, každý večer je to stejné a zkrátka nejde odolat! Nebo ano? Když se chce, jde všechno. A tady je plán, jak na mlsnou jednou provždy vyzrát!

Pijte, co hrdlo ráčí

Ne, tohle není pobídka k tomu, abyste načali lahev archivního vína nebo otevřeli pár prémiových pivních ležáků. Řeč je o vodě, kterou pokud budete konzumovat ve větším množství, zaženete hlad i touhu po nezdravých potravinách. Ještě dřív, než sáhnete po pytlíku smažených lupínků, si tedy zkuste natočit sklenici vody. Mimochodem, hydrataci je třeba udržovat v průběhu celého dne. Čím zodpovědněji budete pitný dodržovat, tím menší je pravděpodobnost, že se necháte zlákat potravinovými zásobami. A také vám lépe pošlape trávení, přičemž se zbavíte i nahromaděných odpadních látek v organismu.

Zvyšte příjem bílkovin

Bílkoviny tvoří neodmyslitelnou součást potravy. Kolik jich běžně přijímáte vy? Zřejmě to nebude žádná sláva, když si večerní sledování televize neumíte bez mlsání vůbec představit. Poznatky jisté zajímavé studie (1) zveřejněné v magazínu Obesity informují o tom, že i lehké navýšení přijmu bílkovin dokáže noční přejídání snížit o celých 50 procent. Jak to? Proteiny prodlužují pocit sytosti a obecně omezují chutě na jídlo. Takže přesně tudy by mohla vést cesta, jak mít obžerství pod kontrolou.

Alou na čerstvý vzduch!

Procházet se po tmě možná není ta úplně nejlákavější představa ze všech. Co kdyby vám na televizní obrazovce něco uteklo, že? Ale stihnout se to dá, třeba během reklamy. Alespoň tak to doporučují závěry výzkumu (2) publikované v časopise PLOS One, které sdělují, že i několikaminutová rychlá chůze značně utlumí nezvladatelnou touhu po sladkém.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20847729/, (2) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0119278&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat