Otevřete kuchyň nízkokalorickému pečení

Ať už dort, muffiny nebo sušenky – pečivo milujeme! Jen kdybychom neměli potom špatné svědomí kvůli cukru a všem těm kaloriím... Naštěstí existuje zdravější způsob! Pomocí malých tipů a alternativ lze péct i nízkokaloricky.

Milujete pečení, ale chcete mít jistotu, že budete jíst zdravě? S pár alternativami můžete snadno ušetřit spoustu kalorií – a přesto vykouzlit lahodné výsledky. Ukážeme vám, jak jednoduše přeměníte recept na dort nebo koláč na nízkotučnou pochoutku. 

Základní suroviny pro nízkokalorické pečení

Protože se těsto většinou neobejde bez obsahu tuku, měli byste se rozhodnout pro takové, které ho neobsahuje velké množství. Piškot a kynuté těsto jsou při pečení koláčů nízkokalorické varianty, protože obsahují málo tuku a málo cukru. V ostatních můžete například máslo nebo margarín jednoduše nahradit smetanovým jogurtem. Ale nahradit lze i další základní suroviny.

Máslo

Máslo lze jednoduše nahradit dvojnásobným množstvím nízkotučného tvarohu. To je dobré nejen pro vaši postavu, ale těsto bude také krásně nadýchané. A dodá pečivu skvělou chuť!

Šlehačka

Minimálně stejně jako je u kávy důležitý dort, nesmí na něm chybět šlehačka. Protože dort bez potřebné porce smetany by byl jen poloviční. Ale jak pro šlehačku, tak pro koláče, tukový krém lze snadno převést na nízkokalorický recept. Například u dortů lze smetanu nahradit tvarohovou směsí s nízkým obsahem tuku nebo tvarohovým krémem. Místo tekutého tuku můžete také použít zakysané mléko nebo podmáslí, díky čemuž je koláč také mnohem „lehčí“. Nebo si můžete vzít klasický jogurt a doladit ho pomerančem, vanilkou a skořicí. 

Vejce

Vejce jsou také velmi kalorická. Zkuste proto polovinu vajec nahradit za každé vejce 3 lžícemi vody a špetkou prášku do pečiva. Případně můžete vejce na dortu nahradit 60 g jablečné omáčky a 1 lžičkou rostlinného oleje. Díky tomu bude těsto obzvlášť šťavnaté. 

Pečeme bez cukru

Sladké jako cukr – ale bez cukru. To je skutečně možné a není to tak obtížné, jak si možná myslíte, protože ne všechny cukry jsou špatné. Na pečení je lepší použít rýžový sirup, med nebo agávový sirup. Dobrou alternativou jsou také stévie a tekutá sladidla.

Olej

Při pečení muffinů na vás také číhá několik tukových pastí, protože většina receptů obsahuje hodně oleje. Nahraďte proto asi 2/3 tekutého tuku stejným množstvím podmáslí nebo jogurtu. Chuť zůstane zachována a těsto bude krásně nadýchané.

Použijte zeleninu

V nákupním seznamu by kromě ovoce neměla chybět ani zelenina. Přidejte do pečení mrkev a cuketu a získáte zcela nový chuťový zážitek plus extra tekutinu pro opravdu šťavnaté těsto.

Nízkokaloricky díky minerální vodě

Když v těstě na vafle vyměníte mléko za minerální vodu, ušetříte nejen nepříjemné kalorie. Díky kyselině uhličité je těsto nadýchané a extra křupavé. Stejný princip můžete použít i při přípravě smaženého vajíčka.

Chytré využití čokolády a ořechů

Pokud se v receptu nechcete zbavit ořechů a čokolády, pak vybírejte moudře a místo mléčné čokolády použijte hořkou. Má spoustu chuti, je zdravější a obsahuje méně nežádoucích kalorií. Ořechy jsou také velmi tučné, ale také zdravé. Berte proto menší množství a vyměňte asi 1/3 ořechů za semínka a ovesné vločky. 

Využijte proteinový prášek

Mimochodem, můžete péct i s proteinovým práškem. Ten nejen chutná, ale je také zdravý! Pomocí proteinového prášku lze v pizze, koláčích nebo sušenkách snadno snížit množství nezdravých přísad, jako je cukr nebo mouka. Další výhoda: Jídlo bohaté na bílkoviny vás zasytí na delší dobu!

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat